Spaanse bisschop wordt gouverneur van Vaticaanstad

De Spaanse bisschop Fernando Vérgez Alzaga volgt vanaf 1 oktober kardinaal Giuseppe Bertello op als voorzitter van het gouvernement van Vaticaanstad.
09/09/2021 - 12:47
Fernando Vérgez Alzaga bij paus Franciscus
Fernando Vérgez Alzaga bij paus Franciscus © Vatican Media

De Spaanse bisschop Fernando Vérgez Alzaga (76) is door de paus benoemd tot president van de Pontificale Commissie voor de Staat (wetgevende macht) van Vaticaanstad en tot president van het Gouvernement van de Staat van Vaticaanstad.

De Spaanse prelaat volgt in beide functies de Italiaanse kardinaal Giuseppe Bertello op, die op 1 oktober zijn 79ste verjaardag viert en dan met emeritaat gaat. Bertello werd in 2012 door Benedictus XVI tot kardinaal gecreëerd. Hij is protodiaken in het geval van een conclaaf en mag als zodanig het habemus papam uitspreken aan het einde van de verkiezing van een nieuwe paus.

Fernando Vérgez Alzaga is in 1945 geboren in Salamanca en werd in 1969 in Rome tot priester gewijd. Hij is sinds 1965 lid van de religieuze congregatie Legionairs van Christus. In 2013 werd hij secretaris-generaal van het Gouvernement van Vaticaanstad. Dankzij zijn nieuwe functie vanaf 1 oktober wordt hij ook aartsbisschop. Het is opmerkelijk dat de paus iemand heeft benoemd die ouder is dan 75 jaar, de leeftijd waarop bisschoppen hun ontslag moeten aanbieden.

Bron: I.Media/kro-ncrv.nl/katholiek