
Steun vervolgde christenen, het zijn martelaren en voorbeelden van hoop, zegt Kerk in Nood
De katholieke liefdadigheidsorganisatie Kerk in Nood (ACN) steunt sinds 1947 de lokale Kerk waar die te lijden heeft onder vervolging, discriminatie en onderdrukking. Die plaatsen zijn de afgelopen jaren niet afgenomen, maar in veel delen van de wereld net toegenomen.
Wetende dat interreligieuze dialoog de sleutel is tot het bouwen van vrede, promoot Kerk in Nood projecten die begrip tussen verschillende geloofsgemeenschappen bevorderen.
Regina Lynch
Uitvoerend voorzitter van ACN International
'Door de bouw of wederopbouw van kerken, traumaverwerking, vorming van priesters en religieuzen en noodhulp aan gemeenschappen van ontheemde christenen, blijven we werken zodat de hoop niet wordt uitgedoofd,' zegt Regina Lynch, uitvoerend voorzitter van ACN International over de vastencampagne.
'Wetende dat interreligieuze dialoog de sleutel is tot het bouwen van vrede, promoot Kerk in Nood projecten die begrip tussen verschillende geloofsgemeenschappen bevorderen. Verzoening is een essentiële manier om nieuwe gevallen van vervolging te voorkomen en meer rechtvaardige en meer broederlijke samenlevingen op te bouwen,' voegt ze eraan toe.
Elke week tijdens de vastenperiode stelt Kerk in Nood een hulpproject voor:
- Venezuela: opleiding van 27 seminaristen
- Nigeria: beurzen voor priesters om een psycho-spirituele therapie-opleiding te volgen
- Pakistan: bescherming van de rechten van christelijke meisjes en vrouwen
- Mozambique: noodhulp voor ontheemden in Cabo Delgado
- Irak: afwerking van een kleuterschool in Erbil
- Burkina Faso: voedselhulp voor intern ontheemde catechisten

Nigeria: grote behoefte aan psychologische en spirituele hulp
Nigeria is een van de gevaarlijkste landen in Afrika voor christenen. Dagelijks worden zij geconfronteerd met geweld, ontvoeringen en angst. Velen leven in een psychologische en spirituele depressie, niet wetend waar ze hulp kunnen vinden.
'De kerk waar ik diende werd twee keer afgebrand tijdens religieuze rellen,' vertelt parochiepriester Gabriel uit het bisdom Katsina. 'Ik heb mensen ontmoet die alles verloren. Ze waren radeloos en diep getraumatiseerd.' Veel Nigerianen worstelen met verdriet en trauma, maar maken geen onderscheid tussen problemen van spirituele aard en problemen van psychologische en medische aard. De behoefte aan professionele psychologische en spirituele hulp is dringend.
Via Kerk in Nood kan je Nigeriaanse priesters steunen om in Kenia een opleiding te volgen in christelijke psycho-spirituele therapie. 'De vaardigheden en kennis die deze priester zal verwerven, zullen het algehele welzijn van onze gemeenschap verbeteren en een meer inclusieve en ondersteunende omgeving voor spirituele groei bevorderen,' aldus Gerald M. Musa, bisschop van Katsina.
Ontdek meer over het project in Nigeria
Venezuela: seminaristen helpen voorzien in hun levensonderhoud
In het Diocesaan Seminarie San Pedro Apostol in La Guaira in Venezuela bereiden 27 jonge mannen zich voor op het priesterschap. Zij willen hun leven wijden aan de verkondiging van het Evangelie en de ondersteuning van hun gemeenschappen.
Maar Venezuela kampt met een extreme economische crisis en torenhoge inflatie. Dit treft ook de toekomstige priesters, die moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Kerk in Nood steunt de nieuwe priesters zodat zij op hun beurt in de gemeenschap een baken kunnen zijn van hoop, troost en begeleiding.
Ontdek meer over het project in Venezuela
Meer over de vastencampagne van Kerk in Nood: behalve via een gift, kan je de lijdende Kerken ook steunen via misintenties, door religieuze geschenken te kopen of door je gebed.