Studiecommissie vrouwelijke diakens opnieuw van start

Zes theologen en evenveel historici buigen zich half september een week lang over de rol van vrouwen in de vroege Kerk.
25/08/2021 - 10:39
Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome
Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome © Vatican Media

De Studiecommissie Vrouwelijke Diakens, onder leiding van kardinaal Giuseppe Petrocchi, gaat in september opnieuw met haar activiteiten van start. De eerste werksessie zal een hele week in beslag nemen.

In 2016 richtte paus Franciscus een eerste commissie op voor de studie naar de rol van vrouwelijke diakens in de eerste Kerk. Maar al in december 2018 werd duidelijk dat er geen consensus was, al waren de leden het erover eens dat in de eerste Kerk wel degelijk vrouwelijke diakens actief waren. 

De helft van de theologen en historici meende dat die diakonessen toen slechts mochten helpen bij de doopselcatechese en het doopsel zelf van vrouwen, en bij de ziekenzalving. Volgens hen was er echter geen sprake van een diakenwijding, zoals dat het geval was bij de mannelijke diakens in die tijd. Maar de andere leden waren ervan overtuigd dat er in de vroege Kerk wel degelijk een volwaardig vrouwelijk diaconaat bestond, waartoe vrouwen - althans in sommige regio's - specifiek werden aangesteld en waarvoor zij mogelijk ook een wijding ontvingen.

Bron: I.Media/Katholisch.de