Taizé-gemeenschap viert 80ste verjaardag in mineur

Vanwege de coronapandemie werd de 80ste verjaardag van de Taizé-gemeenschap donderdag noodgedwongen zonder jongeren gevierd.
21/08/2020 - 13:50
Taizé
Taizé © Oecumenische gemeenschap van Taizé

Tachtig jaar geleden kwam broeder Roger Schutz met de fiets aan in het plaatsje Taizé in de Franse Bourgogne. Het betekende, in de periode vlak na de wereldoorlog en nog lang vóór de jaren 1960 en het Tweede Vaticaans Concilie, een eerste aanzet tot een van de belangrijkste oecumenische initiatieven van de vorige eeuw. Op donderdag 20 augustus 2020 vierden de broeders van Taizé die tachtigste verjaardag van hun stichting in mineur. Tegelijk werd herdacht dat de stichter van de gemeenschap, broeder Roger Schutz, 15 jaar geleden werd vermoord.

Sinds begin juli komen gemiddeld slechts 300 tot 500 jongeren per week, terwijl wij normaal gesproken elke zomerweek tot 3.000 jonge mensen verwelkomen, zegt de Nederlandse broeder Jasper, de communicatieverantwoordelijke van de gemeenschap. Vooral Oost-Europese jongeren blijven massaal weg en voor even lijkt het alsof het Frans er opnieuw de voertaal is geworden. Toch blijven jongeren uit heel Europa nog altijd welkom als zij de afstand van minstens anderhalve meter respecteren, eigen maskers meebrengen en in elk gebouw een mondkapje dragen. Wij vragen jongeren ook een eigen tent mee te brengen.

Broeder Roger Schutz kwam op 20 augustus 1940 aan in Taizé, al had hij toen nog niet de idee opgevat om met een oecumenische gemeenschap van start te gaan. Pas 5 jaar later sloten de eerste broeders zich bij hem aan. Op 16 augustus 2005 werd hij tijdens het avondgebed door een psychisch onevenwichtige, jonge Roemeense vrouw vermoord.

Bron: La Croix