Tweede ontmoeting van paus met patriarch Kirill van Moskou

Metropoliet Hilarion, van het patriarchaat van Moskou, kondigt een nieuwe ontmoeting met de paus aan, maar die zal niet n Moskou plaatsvinden.
07/10/2021 - 15:52
Paus Franciscus en patriarch Kirill
Paus Franciscus en patriarch Kirill © OSR/SIR

Metropoliet Hilarion van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou heeft een tweede ontmoeting aangekondigd van paus Franciscus met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. De paus en de patriarch konden elkaar eerder al ontmoeten in Cuba. Dat was toen de eerste ontmoeting van de paus met het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk sinds het schisma van 1054.

De vorige ontmoeting leverde goede resultaten op. Maar er wachten ons nieuwe uitdagingen, zoals de gemeenschappelijke inzet tegen de dreigende klimaatcatastrofe, verklaarde metropoliet Hilarion, die verantwoordelijk is voor de externe relaties van het patriarchaat van Moskou. Hilarion voegde nog eraan toe dat ook deze ontmoeting niet in Moskou zelf zal plaatsvinden. De bijeenkomst in Havana werd pas een week eerder aangekondigd. Als wij klaar zijn met de voorbereidingen voor de tweede bijeenkomst zullen we die ook in dit geval een week vooraf aankondigen.

Wat een eventuele reis van paus Franciscus naar Rusland betreft, bevestigde Hilarion het standpunt van de staatssecretaris van de Heilige Stoel, kardinaal Pietro Parolin, dat de voorwaarden voor zo’n bezoek momenteel niet zijn vervuld. Maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe ontmoeting kan plaatsvinden en dat de onderlinge relaties niet verder moeten ontwikkeld worden, integendeel, de bijeenkomst in Havana heeft deze relaties nieuw leven ingeblazen.

Bron: Corriere della Sera