Tweede Vlaamse editie van 'De Passie' in Ieper

De Grote Markt van vredesstad Ieper vormt op 19 maart 2016 het decor voor de tweede Vlaamse eigentijdse versie van het lijdensverhaal van Christus.
23/01/2016 - 19:07

Op zaterdag 19 maart, op de vooravond van Palmzondag, vindt de 2de Vlaamse editie plaats van De Passie. In april 2014 vond onder leiding van regisseur Stijn Coninx in Merchtem de Vlaamse première plaats van dit eigentijds en toegankelijk passiespel, waarin het lijdensverhaal van Christus in woord en zang, beeld en muziek in een open luchtspektakel werd uitgebeeld.

Voorbereiding op kruissnelheid

Anderhalf jaar geleden ging een West-Vlaamse werkgroep met de voorbereiding van start. Volgens zuster Mieke Kerkhof lopen de voorbereidingen voor De Passie op zaterdag 19 maart op kruissnelheid. Benjamin Sercu schreef een scenario uit en Bart Cafmeyer, die ook de Kattenstoet leidt, voert de regie. Bekende Vlamingen als Peter Bluckaen, Gina Lisa, Bob De Moor en Mathias Sercu hebben mee hun schouders gezet onder het evenement. De zoektocht naar sponsoring, om het plaatje financieel te doen kloppen, is volop bezig. Het evenement wordt gratis aangeboden. Daarom is het essentieel dat wij nog de komende weken de nodige sponsors vinden.

10.000 toeschouwers

Zuster Mieke hoopt dat er net als in Merchtem 10.000 toeschouwers komen kijken. Op 19 maart vertrekken er al van in de vooravond vanuit alle hoeken van Vlaanderen bussen. Dat moet iedereen de kans geven om bij het evenement aanwezig te zijn. De eigentijdse versie van het lijdensverhaal zal op paasmaandag 28 maart om 14 uur ook op WTV en bijna alle andere Vlaamse regionale zenders te zien zijn. Gehoopt wordt daarmee nog eens een miljoen kijkers te bereiken.

WO I en Vredestad Ieper

De locatie en de bijzondere band met de Eerste Wereldoorlog, die er net honderd jaar geleden in alle hevigheid gewoed heeft, betekenen een extra troef voor deze editie. Nog steeds wordt dagelijks om 20 uur aan de Menenpoort The Last Post geblazen. Die avond is dat uitzonderlijk op een groot scherm op de Grote Markt van Ieper te zien. Onmiddellijk daarna start De Passie, die deze keer in een oorlogscontext wordt gesitueerd. De aanzet wordt echter al op 10 februari gegeven. Dan vertrekt een vastenvoettocht in Merchtem waarin het kruis van De Passie, dat 120 kilogram weegt, vooral door jongeren via Aalst, Zottegem, Oudenaarde, Kortrijk en Dadizele naar Ieper wordt gedragen. In elk van deze locaties is er telkens om 19 uur een bijzondere viering of evocatie.

U leest er meer over op de gelegenheidswebsite van De Passie.

 

De passie in Merchtem © Philippe Keulemans