Unesco viert Gustave Eiffel en Theresia van Lisieux

De 150ste geboortedag van de Heilige Theresia van Lisieux krijgt een Unesco-status.
20/11/2021 - 19:17
Sint-Theresia van Lisieux
Sint-Theresia van Lisieux © WikiCommons

De Unesco, de VN-organisatie voor in­ter­na­ti­o­na­le sa­men­wer­king in­za­ke op­voe­ding, we­ten­schap en cul­tuur, heeft de viering van de 100ste verjaardag van het overlijden van de Franse ingenieur Gustave Eiffel (1832-1923) en de 150ste verjaardag van de ook al Franse Sint-Theresia van Lisieux (1873-1897, geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin) toegevoegd aan haar kalender voor de vieringen van 2022-2023.

Theresia van Lisieux stierf in 1897 aan tuberculose. Zij dankte de verspreiding van haar bekendheid en populariteit als volksheilige niet alleen aan de ontelbare vertalingen van haar geschriften, maar ook aan het feit dat vele soldaten in de loopgraven een afbeelding van de heilige bij zich droegen om door haar beschermd te worden en veilig naar huis terug te keren. Dat zorgde ervoor dat Lisieux uitgroeide tot de tweede populairste Franse bedevaartplaats, na Lourdes. Later werd de karmelietes ook nog uitgeroepen als Kerklerares van de katholieke kerk.

Met de VN-feestdag krijgt de Franse heilige nu ook culturele erkenning van de VN. Volgens Francesco Follo, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de Unesco, biedt deze nagedachtenis van Sint-Theresia ook een kans om de rol van vrouwen in religies in de strijd tegen armoede en het bevorderen van inclusie onder de aandacht te brengen.

Bron: Katholisch.de