Vaticaan wijzigt voorwaarden voor erkenning mirakel

De erkenning van een mirakel wordt moeilijker, maar het proces voor de erkenning wordt goedkoper.
25/09/2016 - 09:19

Nadat paus Franciscus eerder van de week de nieuwe regeling voor de erkenning van mirakels goedkeurde, heeft de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen de nieuwe verordening van de medische commissie gepubliceerd. Ze stemt grotendeels overeen met de vorige verordening die op 23 april 1976 door paus Paulus VI (1963 -1978) werd bekrachtigd. De aanzet voor de aanpassing werd al onder paus Benedictus XVI gegeven.  

De nieuwe bepalingen bevatten toch nog enkele opmerkelijke veranderingen met als meest opvallende de beperking van het aantal onderzoeken naar een mirakel. Een mirakel kan voortaan maximaal drie keer door drie verschillende groepen deskundigen worden bestudeerd en goedgekeurd. Voorheen kon een ongelimiteerd aantal onderzoeken plaatsvinden.

De tarieven voor een zalig- of heiligverklaring worden dankzij deze verordening op vraag van paus Franciscus goedkoper en transparanter: de eerste raadpleging kost 500 euro, voor de raadpleging van twee artsen. De tweede, met de consultatie van zeven deskundigen, kost voortaan 3.760 euro (verdeeld tussen de 7 experts).

Een derde aanpassing betreft de quota voor de erkenning van een mirakel door de meerderheid van de specialisten. Concreet moeten 5 van 7 of 4 van de 6 specialisten, die door de congregatie zijn aangesteld, het mirakel goedkeuren.

Bron: I.Media