Vaticaanstad krijgt voor het eerst een rechthoekige munt

Voor de eerste keer brengt de numismatische dienst van het Vaticaan een munt in een rechthoekige vorm uit
20/06/2021 - 11:00

In 2002 heeft het Vaticaan zijn eerste euromunt geslagen. De munten worden gebruikt om te betalen in Vaticaanstad. Maar zij zijn ook erg gegeerd bij muntverzamelaars. Afgelopen vrijdag werd de nieuwe collectie munten voorgesteld, die de komende weken ook in omloop worden gebracht of (voor de gouden en zilveren munten) te koop worden aangeboden.

Vaticaanstad brengt een rechthoekige munt van 25 euro op de markt
Vaticaanstad brengt een rechthoekige munt van 25 euro op de markt © Vatican Media

De absolute blikvanger van de nieuwe collectie is de eerste munt van het Vaticaan in een rechthoekige vorm.

De zilveren munt is uitgevoerd in vier kleuren en herdenkt de 450ste verjaardag van de Italiaanse barokkunstenaar Michelangelo Merisi da Caravaggio, beter bekend als Caravaggio (1571-1610). De Italiaans schilder leefde in de barok. Op de herdenkingsmunt van 25 euro is de Graflegging van Christus (uit de collectie van de Vaticaanse Musea) afgebeeld, die de kunstenaar tussen 1602 en 1604 schilderde voor de romaanse Santa Mariakerk in Vallicella.

De rechthoekige Vaticaanse munt van 25 euro zal te koop aangeboden worden als onderdeel van een set met extra munten en postzegels voor een bedrag van 139 euro per set.

De achterkant van de munten van Vaticaanstad bevatten het wapen van paus Franciscus
De achterkant van de munten van Vaticaanstad bevatten het wapen van paus Franciscus © Vatican Media

Op 25 juni wordt ook nog een tweede, dit keer ronde zilveren Caravaggio-munt uitgebracht, met daarop een afbeelding van het schilderij Jongen met een fruitmand (1593) uit de collectie van de Galleria Borghese in Rome. Tegelijk wordt nog een munt van twee euro in dubbele uitvoering uitgebracht, die respectievelijk voor 18 en 37 euro te koop wordt aangeboden.

Bron: Vaticannews.va