Verpleegster verwijt Brits ziekenhuis geloofsdiscriminatie

Volgens de advocaten van verpleegster Mary Onuoha werden de kledingvoorschriften in het ziekenhuis inconsequent en manifest discriminerend toegepast.
06/10/2021 - 13:20
Mary Onuoha
Mary Onuoha © Christian Concern

Gisteren dinsdag is voor een Britse arbeidsrechtbank het proces van start gegaan van de verpleegster Mary Onuoha tegen haar vroegere werkgeverNHS Trust (een organisatorische eenheid binnen de nationale gezondheidsdiensten van Engeland en Wales) wegens intimidatie, directe en indirecte discriminatie en oneerlijk ontslag. Onuoha, een praktiserend christen, kreeg van haar werkgevers na 2 jaar pesterijen en intimidatie te horen dat zij het gouden kruisje rond haar hals, dat zij al 40 jaar draagt, tijdens het uitoefenen van haar beroep niet zichtbaar mocht dragen omdat het een gezondheids- en veiligheidsrisico vormt.

Een merkwaardige redenering, stellen haar advocaten, omdat het voor het Croydon University Hospital in Zuid-Londen geen probleem is dat andere gezondheidsmedewerkers sieraden, sari's, tulbanden en hijabs dragen. Een van de artsen dreigde zelfs ermee een operatie te stoppen. Wegens haar weigering werd zij uiteindelijk geschorst voor klinische taken en gedegradeerd tot receptioniste. Volgens haar advocaten werd zij door haar werkgever als een crimineel behandeld en werd haar het recht ontzegd haar geloof op haar werkplek te belijden, terwijl dat bij leden van andere religies geen enkel probleem vormde. In een brief van 9 augustus 2018 erkende een manager van het ziekenhuis dat de echte reden van haar ontslag het zichtbaar dragen van het kruisje rond haar hals was.

Mary Onuoha groeide op in Nigeria. Zij was vastbesloten om verpleegster te worden nadat een van haar broers door een gebrek aan medische verzorging aan de mazelen overleed. In 1988 kwam zij aan in Engeland en 19 jaar geleden ging zij aan de slag in het universitaire ziekenhuis van Croydon in Zuid-Londen. Al vanaf de eerste werkdag droeg zij het gouden kruisje zichtbaar rond haar hals. 

Bron: Christian Concern