Voormalig EU-nuntius Lebeaupin onverwacht overleden

In de nacht van woensdag op donderdag bezweek de 76-jarige emeritus apostolische nuntius Alain Paul Lebeaupin in Rome aan een hartaanval.
25/06/2021 - 09:36
Mgr. Alain Paul Lebeaupin tijdens een lezing aan het Europacollege in Brugge in november 2016
Mgr. Alain Paul Lebeaupin tijdens een lezing aan het Europacollege in Brugge in november 2016 © Europacollege

Op donderdag 24 juni 2021 is in Rome de Franse aartsbisschop Alain Paul Lebeaupin overleden. De Vaticaanse diplomaat vertegenwoordigde acht jaar lang – van juni 2012  tot november 2020 - de Heilige Stoel bij de Europese instellingen in Brussel. In november vorig jaar was hij met emeritaat gegaan, maar paus Franciscus had hem eind februari nog aangesteld als speciaal raadgever van de sectie voor de relaties met de andere staten van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel.

Canoniek en burgerlijk recht

Alain Paul Lebeaupin was geboren in Parijs, had aan het Franse pauselijke seminarie in Rome gestudeerd en was in 1975 tot priester van het aartsbisdom Nice gewijd. Hij behaalde ook nog een master in het canoniek recht en in de theologie en doctoreerde in het burgerlijk recht. In 1979 begon hij zijn carrière in de kerkelijke diplomatie: hij was achtereenvolgens op post in bij de VN in New York, in de Dominicaanse Republiek en Mozambique, bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Wenen en bij de Europese instellingen in Brussel. In 1998 werd hij nuntius in Equador, waarop paus Joannes Paulus II hem begin 1999 tot aartsbisschop wijdde.

Brussel

In 2005 werd mgr. Lebeaupin apostolische nuntius in Kenia, maar hij was vooral een man van de multilaterale relaties, met extra-opdrachten bij het Ontwikkelingsfonds van de VN (Unep) en het VN-programma voorSociale en Duurzame Stedenbouw (UN-Habitat), beide eveneens in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gevestigd. In 2012 benoemde paus Benedictus XVI hem tot nuntius bij de Europese instellingen, waardoor hij acht jaar lang in Brussel op post was.