Voorzitster Duitse kloosteroversten over vrouwen en priesterschap

Misschien moeten vrouwen die iets willen veranderen in de Kerk ongehoorzaam zijn, zegt zr. Katharina Kuitmann, voorzitter van de Duitse kloosterordes.
08/05/2021 - 10:28

Volgens zuster Katharina Kluitmann, franciscanes en voorzitster van de Deutsche Ordensobernkonferenz (DOK, de Duitse conferentie van oversten van kloosterordes en religieuze congregaties), moeten vrouwen die willen dat er in de katholieke Kerk echt iets verandert daarvoor vechten via theologisch onderzoek en discussie. En misschien is de beste manier om daadwerkelijk iets gedaan te krijgen nog gewoon ongehoorzaam zijn tegenover het kerkelijke gezag. Zr. Katharina liet haar franke uitspraak noteren in een interview eerder van de met de Kirche und Leben, de portaalsite van het bisdom Münster, met als titel: Berufene Frauen - Kann Gott wollen, was katholisch nicht geht? 

Zr. Katharina Kluitmann, provinciale overste van de franciscanessen van Lüdinghausen, roept vrouwen op te vechten voor verandering via doorgedreven theologisch onderzoek en debat. Maar misschien is de beste manier om daadwerkelijk iets veranderd te krijgen in de Kerk nog gewoon ongehoorzaam durven zijn aan de door bisschoppen opgestelde regels: Door te preken bijvoorbeeld, ook al mag ik dat niet; voorgaan in de eucharistie, al mag ik ook dat niet; de Kerk verlaten of me bekeren ... Niet al deze vormen zouden de mijne zijn. En toch belet dit me niet om mensen te begeleiden die een weg gaan die de mijne niet zou zijn.

Zr. Katharina Kluitmann is doctor in de psychologie. Als psychotherapeute begeleidt zij mensen die in een geloofscrisis zitten. Ze ontmoet in haar praktijk ook vrouwen die geloven dat ze geroepen zijn tot het priesterschap of het diaconaat. Ze botsen op grote weerstand omdat de katholieke Kerk vrouwen uitsluit van het wijdingssacrament. Zr. Kluitmann adviseert hen de dialoog met de kerkelijke hiërarchie hierover frank en vrij aan te gaan. Bovendien, zegt ze, kan aan de Kerk de vraag worden gesteld: ‘Wie bent u om God te hinderen?’

Het is van groot belang dat vrouwen niet in een slachtofferrol vallen of zichzelf daarin manoeuvreren, onderstreept zr. Katharina.

God maakt geen fouten, mensen wel. Ik geloof dat God een plan heeft met deze ontwikkelingen. Zr. Catharina Kluitman

Op dit moment beslist de Kerk of een roeping objectief echt is, zegt zr. Kluitmann. Het sociale en het politieke leven zijn afhankelijk van diversiteit. In de Kerk beslissen evenwel uitsluitend mannen met een bepaalde opleiding en van een bepaalde leeftijd. In een bedrijf zou men zeggen: dat is een gebrek aan diversiteit en daardoor gaat charisma verloren. Daardoor verliezen we competenties.

Zr. Kluitman bekent dat dat zij bepaalde elementen van het priesterschap zelf zou willen beleven. Ik zou persoonlijk bijvoorbeeld graag als biechtvader willen werken; het voorgaan in de eucharistie daarentegen spreekt mij dan weer helemaal niet aan.

Lees het interview met zr. Katharina Kluitman met Kirche und Leben.

Bron: KNA/KathPress/kro-ncrv.nl