Werknemers Vaticaan ontevreden over opgelegde bezuinigingen

Een kleine personeelsdelegatie wil bij paus Franciscus aandringen op een evaluatie en herziening van het loonbeleid.
21/05/2021 - 11:11
Sint-Pietersplein in Rome
Sint-Pietersplein in Rome © Vaticanstate.va

Onder de ongeveer 5.000 werknemers van Vaticaanstad en de Heilige Stoel circuleert een anonieme petitie waarin paus Franciscus wordt gevraagd om het loonbeleid te herzien. De petitie is een reactie op de recente bezuinigingsmaatregelen die leiden tot aanzienlijke loonsverlagingen, de opschorting van promoties, niet-betaalde overuren, het gratis inhalen van uren thuiswerk en de bevriezing van de anciënniteit.

Het financiële tekort van de HeiligeStoel dreigt dit jaar op te lopen tot 49,7 miljoen euro.

De petitie dringt aan op een meer bemoedigend en minder 'bestraffend' loonbeleid en het afschaffen van bepaalde privileges, zoals de prachtige appartementen in de meest prestigieuze wijken van Rome waarvoor geen huur wordt betaald of het gebruik van auto's voor privégebruik en andere voordelen. De ondertekenaars veroordelen duidelijke ongelijkheden in de behandeling van werknemers volgens hun status of hun dicasterie. Ze wijzen erop dat de aanwervingstop, die onder meer onder impuls van de coronapandemie werd afgekondigd, resulteerde in een overbelasting van het personeel van sommige diensten. 

Wij kunnen niet nalaten, Uwe Heiligheid, om te verwijzen naar het concept van 'billijke verloning', waarover het evangelie van Mattheüs spreekt (Mt 20, 1-16) of 'de gepaste beloning' waarnaar wordt verwezen in Jer 22, 13 of Jes 5, 1-7, luiden de Bijbelse argumenten van de opstellers van de petitie.

Sommige werknemers klagen luidop dat hun arbeidsrechten worden aangetast en dat te weinig rekening wordt gehouden met hun verdiensten, terwijl buitensporige bedragen worden verspild aan externe dienstverleners (waarvoor de lonen soms oplopen tot 25.000 euro) of waardeloze investeringen.

Bron: I.Media/Il Fatto quotidiano,