Zuster Raffaella leidt voortaan administratie van Vaticaanstad

De 52-jarige franciscanes Raffaella Petrini is sinds vandaag de vrouw met de hoogste functie in het Vaticaan.
04/11/2021 - 16:09
Zuster Petrini tijdens een ontmoeting met paus Franciscus
Zuster Petrini tijdens een ontmoeting met paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus heeft vandaag de Italiaanse franciscanes Raffaella Petrini benoemd tot secretaris-generaal van het gouvernement van Vaticaanstad. Zij is de eerste vrouw die deze verantwoordelijkheid krijgt toegewezen. Bovendien is zij de eerste vrouw die in het Vaticaan zo’n verantwoordelijke taak krijgt toegewezen.

De 52-jarige Raffaella Petrini is sinds 2005 ambtenaar bij de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. De paus vertrouwt haar nu het toezicht toe op de administratieve activiteiten van Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld. Onder meer de Vaticaanse Musea, het Vaticaanse postkantoor en de politie vallen onder haar bevoegdheden. Raffaella Petrini werd op 15 januari 1969 geboren in Rome. Ze behaalde een master in politieke wetenschappen en aansluitend een doctoraat aan de Pauselijke Sint-Thomas van Aquino Universiteit, waar ze momenteel ook nog docent is.

Haar benoeming illustreert hoe paus Franciscus almaar meer vrouwen verantwoordelijkheid toewijst bij bestuursfuncties van de Heilige Stoel en in Vaticaanstad.

De voorbije maanden kregen vooral vrouwelijke religieuzen almaar vaker belangrijke leidinggevende functies, die in het verleden uitsluitend door mannen werden vervuld, toegewezen. In augustus benoemde paus Franciscus zuster Alessandra Smerilli van de zusters van Don Bosco als interim-secretaris van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling. De Franse zuster Nathalie Becquart (52) werd in februari benoemd tot ondersecretaris op het secretariaat-generaal van de Bisschoppensynode.

Bron: SIR/VIS