Zwitserland: minder religieus en minder vertrouwen in de Kerk

Almaar meer Zwitsers zeggen dat ze tot geen enkele levensovertuiging of religie meer behoren.
18/09/2022 - 09:00
Gebed
Gebed © Pixabay

Volgens de MOSAiCH- studie - en dat staat voor Measurements and sociological observation of attitudes in Switzerland - identificeert 34,8 procent van de Zwitsers zich als zonder religie. 30,8 procent is rooms-katholiek en 24,1 procent is lid van de evangelisch gereformeerde Kerk. De andere christelijke kerken vertegenwoordigen 5 procent van de bevolking, de islam 2,9 procent , het jodendom 0,2 procent en andere vormen van religiositeit 2,3 procent.

De studie bevestigt de vaststelling van de voorbije jaren waarbij vooral jonge Zwitsers zich almaar minder vaak als religieus bestempelen. Een tweede opvallende trend is dat de Zwitsers ook almaar minder vertrouwen zeggen te hebben in de Kerk en in instellingen in het algemeen. De term spiritueel heeft tegenwoordig een positieve bijklank, terwijl de begrippen religieus of godsdienstig een eerder negatieve bijklank heeft gekregen. Het aandeel van de bevolking dat behoort tot de rooms-katholieke en evangelisch gereformeerde Kerk is de afgelopen decennia gedaald, terwijl het aandeel zonder religieuze overtuiging sterk is gestegen. Tegelijkertijd kampen de kerken met een verlies van vertrouwen. In vergelijking met andere belangrijke maatschappelijke actoren worden kerken momenteel het minst vertrouwd. Dat heeft onmiskenbaar ook een invloed op het lidmaatschap van de kerken. Kerken moeten zich daarvan bewust zijn en moeten volgens het in Sankt Gallen gevestigde Instituut voor Pastorale Sociologie (SPI) inspanningen doen om dat vertrouwen te herstellen. 

HetSPI vestigt de aandacht erop dat het geloof almaar minder vaak door de gezinnen wordt doorgegeven, terwijl dat in het verleden juist de geprivilegieerde plaats was voor geloofsoverdracht. Ook kinderen die niet-religieus of areligieus zijn krijgen dat als het ware van thuis uit met de paplepel mee. Er is echter geen aanwijzing dat het geloof in het individuele leven van mensen zou dalen door ouder te worden.

SPI spreekt over 'generaties van afnemend geloof', waarbij elke volgende generatie een beetje minder religieus wordt. 

Bron: SPI/Kipa-Apic