Eva (28) brengt theatervoorstelling over spiritueel bewogen pelgrimstocht naar Santiago

Eva van de Velde wandelde in 2019 van Retie naar Santiago de Compostela, 2600 km. Haar monoloog daarover kan je deze zomer bijwonen in Berchem.
11/07/2024 - 15:55
Affiche voor de theatervoorstelling 'Pelgrim' van Eva van de Velde tijdens het zomerfestival van Kamino
Affiche voor de theatervoorstelling 'Pelgrim' van Eva van de Velde tijdens het zomerfestival van Kamino © Kamino/Eva van de Velde

Eva brengt haar theatervoorstelling 'Pelgrim' twee keer in de Sint-Hubertuskerk in Berchem voor het zomerfestival van Kamino, de jeugdbeweging van de katholieke Kerk in Vlaanderen. 

Aan Het Laatste Nieuws vertelt ze hoe de pelgrimstocht onverwacht een nog diepere dimensie kreeg. 

'Nog maar 20 dagen na mijn vertrek kwam er verschrikkelijk nieuws dat een oud-kotgenote van me overleden was. Ik heb enorm getwijfeld om terug te keren en de uitvaart bij te wonen. Mijn vrienden en familie hebben me toen overtuigd om mijn tocht verder te zetten. Ik wilde toch iets doen voor haar en ik besloot in elke kerk die ik tegenkwam een kaarsje voor haar te branden. Dit concept verspreidde zich in België en plots kreeg ik verzoeken van verschillende mensen die hun persoonlijke verhalen met me deelden. Van mensen die heel ziek waren tot mensen die aan het rouwen waren of relatieproblemen ervaarden. Vanalles kwam aan bod. Er was echter één gemeenschappelijke factor: ze vroegen me allemaal om een kaarsje voor hen te branden. Dit concept noemde ik op Instagram kaarsjesliefde en zo is het allemaal een beetje gegroeid.'

Met een rugzak vol verhalen van mensen en ervaringen onderweg, maakte Eva de monoloog 'Pelgrim' die ze brengt op zondag 21 juli om 14 uur en op zondag 4 augustus om 16 uur. 

Praktisch

Bron: HLN