Ontdek het logo en thema voor de Wereldjongerendagen van 2027 in Seoul, Zuid-Korea

Ze werden onthuld en toegelicht tijdens een persconferentie in het Vaticaan op 24 september. Katholieken zijn in Korea een vitale minderheid.
25/09/2024 - 16:27

Het thema voor de internationale Wereldjongerendagen (WJD) van 2027 in Seoul, Zuid-Korea, is genomen uit het evangelie volgens Johannes.

Houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.

Thema van de WJD 2027 naar Johannes 16,33

Het thema werd op 24 september in het Vaticaan voorgesteld samen met het logo van de nieuwe editie van het internationale katholieke jongerenevenement. 

Het logo maakt gebruik van traditionele Koreaanse penseelstreken waarin een kruis te herkennen is, de letters WYD en ook, in het zwart, de Koreaanse karakters voor de naam van gaststad Seoul.

Logo van de Wereldjongerendagen van 2027 in Seoul, Zuid-Korea
Logo van de Wereldjongerendagen van 2027 in Seoul, Zuid-Korea © WYD Seoul 2027

'De rode en blauwe kleuren symboliseren de triomfantelijke overwinning van Christus over de wereld,' legde Paul Kyung Sang Lee, hulpbisschop van Seoul en algemeen coördinator van de Seoul WYD, uit tijdens de persconferentie op 24 september. 

Het linker element [in het rood] reikt omhoog en symboliseert God in de hemel, terwijl het rechter element [in het blauw] naar beneden wijst en de aarde symboliseert. Door hun eenheid illustreren ze de vervulling van Gods wil op aarde. 

Paul Kyung Sang Lee

Hulpbisschop van Seoul en algemeen coördinator van de Seoul WYD

Het rood zou verder nog verwijzen naar het bloed van de martelaren en het bemoedigende thema 'houd moed'. Terwijl het blauw staat voor de vitaliteit van de jeugd. Het geel achter het kruis symboliseert Christus die het licht van de wereld is. 

Lokale Kerk is vitale minderheidskerk

'De Wereldjongerendagen zijn een prachtige gelegenheid voor de lokale organiserende Kerk om haar eigen cultuur en geloof samen met andere Kerken te vieren,' zei kardinaal Kevin Farrell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven. 

Katholieken maken in Korea 11% uit van de bevolking. 'Hoewel ze een minderheid is, is de Kerk vol vitaliteit en initiatieven van allerlei aard,' vulde kardinaal Farrell aan. 

Voor aartsbisschop Peter Soon-Taick Chung van Seoul zijn de WJD Seoul 2027 'meer dan alleen een grote bijeenkomst'. 

Het zal een betekenisvolle reis zijn waarbij jongeren, verenigd met Jezus Christus, reflecteren op en discussiëren over de moderne uitdagingen en onrechtvaardigheden waarmee ze worden geconfronteerd.

Peter Soon-Taick Chung

Aartsbisschop van Seoul

Zuid-Korea is het eerste land met een christelijke minderheid dat het jongerenevenement organiseert. De WJD werden in 1984 door paus Johannes Paulus II gestart en worden elk jaar op diocesaan niveau gevierd, met een internationale editie om de paar jaar. De vorige internationale WJD werden gehouden in 2023 in Lissabon, Portugal, en trokken ongeveer 1,5 miljoen jongeren van over de hele wereld.

Bronnen: Aleteia (Engels)