België krijgt tweede kardinaal: Dominique Mathieu is aartsbisschop in Teheran

Vanmiddag kondigde paus Franciscus de creatie van 21 nieuwe kardinalen aan. Onder hen de Belg Dominique Mathieu en dominicaan Timothy Radcliffe.
08/10/2024 - 12:06
De Belgische bisschop Dominique Mathieu, aartsbisschop van Teheran
De Belgische bisschop Dominique Mathieu, aartsbisschop van Teheran © Minderbroeders-conventuelen

Na het Angelus kondigde de paus een consistorie aan op 8 december voor de creatie van 21 nieuwe kardinalen. Het zal tegen dan ruim een jaar geleden zijn dat de paus nog nieuwe kardinalen creëerde. Het laatste consistorie vond plaats op 30 september 2023. Zoals naar gewoonte bij paus Franciscus komen de kardinalen uit alle uithoeken van de wereld.

‘Hun afkomst geeft uitdrukking aan de universaliteit van de Kerk, die Gods barmhartige liefde blijft verkondigen aan alle mensen op aarde’, zei de paus. ‘Hun opname in het bisdom Rome manifesteert ook de onlosmakelijke band tussen de Stoel van Petrus en de bijzondere Kerken verspreid over de hele wereld.’ Na het Consistorie zal het college 256 kardinalen tellen, van wie 141 stemgerechtigd.

Dominique Mathieu, aartsbisschop in Iran

In de lijst valt de naam van Dominique Mathieu op, een tweede Belgische kardinaal dus, die leeft in een islamitische land: Iran.

Afkomstig uit Aarlen en opgegroeid in Brugge is de 61-jarige Belg sinds 2021 aartsbisschop van Teheran-Isfahan in Iran. De minderbroeder-conventueel (een tak van de franciscaanse familie) vestigde zich in Brussel na zijn studies in Rome en leerde Arabisch aan de Grote Moskee in het Jubelpark. Begin 2013 vertrok hij ‘met dezelfde bewogenheid van Sint-Franciscus’, zoals hij zelf zegt, naar Libanon. Het Nabije-Oosten liet hem niet meer los.

Momenteel neemt hij deel aan de synode over synodaliteit in Rome. Vorige week was hij nog in België naar aanleiding van het pausbezoek.

Dominicaan Timothy Radciffe

Een andere opvallende naam is die van dominicaan Timothy Radcliffe. Hij is al 79 jaar en dus niet lang meer stemgerechtigd. Het lijkt erop dat paus Franciscus hem met de kardinaalscreatie vooral erkentelijkheid toont voor onder meer zijn briljante meditaties op de retraites van de twee sessies van de synode over synodaliteit.

Radcliffe is een bevlogen spreker en veelgelezen spiritueel auteur. Van 1992 tot 2001 was hij magister van de dominicanerorde. 

Minder eurocentrisch

Met kardinaalscreaties in alle uithoeken van de wereld maakt paus Franciscus de Kerk minder eurocentrisch en erkent hij de kracht en waardigheid van elke cultuur. Zo zien we op de lijst nieuwe kardinalen vijf aartsbisschoppen uit Latijns-Amerika (Peru, Chili, Argentinië, Brazilië en Ecuador), 3 uit het Verre Oosten (Japan, Filippijnen en Indonesië), 1 uit Afrika (Ivoorkust) en 1 uit Noord-Afrika (Algerije). 

Verder stippen we nog Rolandas Makrickas aan, de uit Litouwen afkomstige verantwoordelijke voor de Basiliek Maria Maggiore. Het is de favoriete kerk van paus Franciscus. Hij gaat er geregeld bidden bij de icoon van Maria ‘Salus populi romani’. Ook vanavond nog begeeft hij zich naar deze basiliek, waar hij zelf ooit begraven wil worden, en wel om in het bijzijn van alle synodalen een smeekbede tot haar te richten om vrede voor de wereld.