Stem nu voor de publieksprijs van het spirituele en christelijke boek 2024

Tot 15 november kan je nog mee beslissen welk spiritueel of christelijk boek de publieksprijs 2024 krijgt. Ontdek de 8 genomineerde boeken.
22/10/2024 - 15:56
Stem nu voor de publieksprijs van het spirituele en christelijke boek 2024
Stem nu voor de publieksprijs van het spirituele en christelijke boek 2024 © Envato

De 'Prijs voor het Christelijke en Spirituele Boek' wordt elk jaar uitgereikt door Medianetwerk Plus,  de uitgeversorganisatie voor waardengedreven pers.

De jury heeft voor 2 categorieën een shortlist van 4 boeken samengesteld:

  • het christelijke boek bekroont werken met thema’s die wortelen in de christelijke godsdiensten,
  • het spirituele boek bekroont boeken die alle niet-christelijke-religieuze bronnen van zingeving als onderwerp kiezen.

Nominaties voor het christelijke boek

  1. Alfred C. Bronswijk, Het kruis: biografie van een symbool. Vergeten verhalen over het kruis. Een verrassende zoektocht naar de geschiedenis van het eeuwenoude, levende, centrale symbool van het Christendom. Het kruis staat nu bekend als het centrale symbool in het christendom, maar dat is niet altijd zo geweest. Dit boek vertelt over de bewogen geschiedenis van het kruis op een ontdekkende manier.
  2. Willem Jan Otten en Paul van Dongen, Wie zeggen de mensen dat Ik ben. Het boek concretiseert de vraag die Jezus in het evangelie aan zijn leerlingen stelt: 'Wie zeggen de mensen dat Ik ben?' en 'Wie zeggen jullie dat Ik ben?'. Otten zoekt hierop het antwoord samen met beeldend kunstenaar Paul Van Dongen. Dat doet hij in 33 bijdragen waarbij woord en beeld samengaan en elkaar versterken. Otten noemt het: 'drieëndertig manieren om hetzelfde niet te begrijpen.' Hij gaat te rade bij anderen, zoals romanschrijvers, dichters, regisseurs, componisten, gelovig of niet…
  3. Stefaan Paas, Vrede op aarde: over heil en redding in deze tijd. Is het evangelie nog wel goed nieuws vandaag? Blijft de christelijke boodschap relevant voor mensen in deze tijd? En waarom is het zo moeilijk geworden, ook voor christenen zelf, om te geloven in de bevrijdende, omvormende kracht van het evangelie? Op deze vragen zoekt Paas een antwoord, onbevangen, met talloze voorbeelden uit het leven en de geschiedenis, met zin voor humor en literaire zwier. Hij onderzoekt kritisch de manier waarop het westerse christendom door de tijden heen gesproken heeft over de kracht van het geloof. Die zoektocht onderneemt hij in een geëngageerd, persoonlijk boek waarin hij zichzelf niet verbergt en op zachte wijze zijn verwijdering beschrijft van het piëtistische protestantisme waarin hij is opgegroeid.
  4. Marc Van Dijk, Huub Oosterhuis: de biografie. Van zijn kinderjaren in bezet Amsterdam tot zijn laatste uren. Oosterhuis las de Bijbel als een politiek manifest, schreef liederen die in meerdere talen gezongen worden en stichtte culturele podia als De Balie, De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Hij verbond zich met de SP, maar ook met de koninklijke familie. Nadat hij met Rome in conflict raakte over het verplichte celibaat, zette hij zijn werk voort op eigen kracht. Dat leverde hem de zowel bewonderende als lichtjes ironische titel ‘de paus van Amsterdam’ op. 

Nominaties voor het spirituele boek

  1. Ignaas Devisch, Een kleine filosofie van grote emoties. We leven in een tijd vol emoties. Ze beïnvloeden ons dagelijkse leven, maar ook ons politieke bestel. Sommige emoties worden als ‘goed’ en ‘wenselijk’ gezien, andere zetten we weg als ‘verwerpelijk’ en ‘zwak’. Maar is dat zo? Is een beetje jaloezie niet net heel gezond? En is angst soms een schild tegen meer kwaad? Het boek van Ignaas Devisch staat stil bij de ‘stilzwijgende emotie’ en gaat daarmee in tegen de huidige emo-cultuur waarin elke persoonlijke emotie publiek gedeeld moet worden. 'Misschien heeft deze tijd net meer behoefte aan zachte gebaren dan aan dwingende publieke getuigenissen? Kwetsbaarheid vereist immers zachtheid.'
  2. Rik Peels, Leven zonder God: wat kun je leren van atheïsten. Dit toegankelijke boek gaat in een eerlijke dialoog met het atheïsme. Origineel is zijn invalshoek: het gaat niet zozeer over argumenten voor of tegen het bestaan van God, die doorgaans nergens toe leiden, wel over het atheïsme zelf: wat houdt deze levensvisie in, waarop is ze gebaseerd? De auteur laat zien dat christenen van het atheïsme kunnen leren en dat God onbegrijpelijk is, niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk. Tegelijk worden atheïsten bevraagd op hun achterliggende godsbeelden, want die zijn paradoxaal genoeg onvermijdelijk. De auteur is protestant. Dat proef je in zijn stevig gestructureerde argumentatietechniek.
  3. Patrick Chatelion Counet, Het absurde universum: hoe wetenschap stukloopt op de ongrijpbare werkelijkheid. In ‘Het absurde universum’ gaat Patrick Chatelion Counet na hoe de wetenschap, net als de theologie, vastloopt in een poging de ongrijpbare werkelijkheid te doorgronden. De auteur laat zien dat wetenschappelijke theorieën, van oerknal tot zwarte gaten en de verwarrende kwantummechanica, steeds theoretischer worden en absurde trekken krijgen. Counet betoogt dat we de wetenschap, zoals eerder de theologie, kritisch moeten bekijken. Dit boek nodigt ons uit om het mysterie te omarmen en te erkennen dat geloof voortkomt uit het besef van het onverklaarbare.
  4. Ton Lemaire, Bomen en bossen: bondgenoten voor een leefbare aarde. Ton Lemaire, die al veelvuldig schreef over natuur en landschap, verkent in Bomen en bossen de rijke wereld van het geboomte. Hij is een inspirerende gids op zowel botanische, geografische alsook cultuurhistorische wandelingen. Op een prachtige wijze slaagt hij erin deze verschillende domeinen met elkaar in verbinding te brengen. Zijn mooi geïllustreerde boek is een uitvoerige, gevoelige maar nooit sentimentele, ode aan boom en bos, in een periode waarin we ons weer realiseren dat er zonder het luisterrijke gezelschap van bomen voor de mensheid geen leefbare toekomst op aarde mogelijk is.

Voor elke categorie kiest de jury één winnaar terwijl het publiek uit beide shortlists samen één boek kan kiezen voor de publieksprijs. De winnende auteurs ontvangen een beeldend werk van een Vlaamse kunstenaar.

De jury bestaat uit:

  • Voorzitter: Rik Torfs, ere-rector KU Leuven
  • Ondervoorzitter: Mieke Van Hecke, eredirecteur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen
  • Dirk De Wachter, psychiater
  • Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist
  • Ilse Cornu, theologe en ethica
  • Peter Malfliet: oud-woordvoerder bisdom Gent
  • Yvonne Denier, filosoof-ethicus
  • Secretaris: Jan Boulogne, secretaris MedianetwerkPlus

Bron: Prijs Religieuze Boek