Achtste Werelddag van de Armen in Banneux: bidden, dansen, zingen en vooral luisteren naar elkaar
Het was al de achtste keer dat de Werelddag georganiseerd werd, nadat paus Franciscus in 2016 bepaald had dat die dag zou gehouden worden op de 33ste zondag van het jaar. 'Het zal een dag zijn die onze gemeenschappen, en iedere gedoopte, zal helpen nadenken over de manier waarop armoede centraal staat in het evangelie en over het feit dat zolang Lazarus aan de deur van onze huizen ligt, er nooit gerechtigheid en sociale vrede kan zijn', sprak de kerkvader toen.
Bedevaartsoord Banneux was voor de achtste keer gastvrouw voor de Werelddag. Het Mariagheiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux is de meest geschikte plaats voor het evenement. Toen Maria in 1933 in Banneux verscheen aan de twaalfjarige Mariette Beco stelde ze zichzelf voor als ‘de Maagd der Armen’.
Zowat 300 kwetsbare, arme, geïsoleerde en eenzame mensen kregen van zaterdagmiddag tot zondagmiddag een gevarieerd programma voorgeschoteld, dat in het teken stond van Broederschap, Vriendschap en Solidariteit. Dankzij de vele vrijwilligers werden ze zaterdagavond vergast op een warme maaltijd. Voor het middageten werd het principe van de Spaanse herberg toegepast, waarbij meegebrachte voedingswaren werden verdeeld over de aanwezigen.
De eerste dag konden de deelnemers kiezen uit een reeks workshops rond diverse thema’s. In de kapel van de heilige Mathieu werd gedanst, in de kerk werden gesprekken gevoerd over de betekenis van de rozenkrans, er werd geknutseld met hout en kaarsen en er werd een film vertoond over de verschijningen in Banneux in aanwezigheid van Nicole Ingenbleek, een vriendin van Mariette Beco. De dag werd afgesloten met een fakkeloptocht.
Zondag stond in het teken van het gebed. De eucharistieviering werd voorgegaan door monseigneur Jean-Luc Hudsyn, emeritus hulpbisschop voor Waals-Brabant. Het werd een sfeervolle viering, die werd opgeluisterd door een Rwandees koor en een dansgroep. In zijn homilie riep mgr Hudsyn op om 'hoop te geven door voor elkaar te zorgen'.
Na de misviering werd de tweedaagse afgesloten met een fotomoment bij het standbeeld van de Maagd van de armen, dat intussen volgekleefd was met post-its waarop de aanwezigen hun bid-intenties hadden opgeschreven.
Franciscus riep eerder dit jaar, bij de voorbereiding van het Heilig Jaar 2025, al op tot solidariteit met de minder bedeelden en verwees expliciet naar het Belgische bedevaartsoord. De paus was over de twee dagen dan ook in vele gesprekken aanwezig. Sommige deelnemers hebben Franciscus in september van dichtbij gezien of zelfs ontmoet. Zijn woorden van eerder dit jaar lagen bij de aanwezigen nog helder in het geheugen: 'De Werelddag van de Armen is een pastorale gelegenheid die niet onderschat mag worden, omdat het iedere gelovige uitdaagt om te luisteren naar het gebed van de armen en zich bewust te worden van hun aanwezigheid en noden.'
Philippe Ghysens