Paus herhaalt veroordeling van 'wreedheid' in Gaza ondanks protest van Israël

Israël noemde de woorden van paus Franciscus 'bijzonder teleurstellend'. Maar die blijft bij zijn standpunt en vraagt wereldwijd staakt-het-vuren.
23/12/2024 - 15:16
Paus Franciscus gaf zijn Angelus-toespraak op zondag 22 december via een videostream vanuit zijn woning in Casa Santa Marta
Paus Franciscus gaf zijn Angelus-toespraak op zondag 22 december via een videostream vanuit zijn woning in Casa Santa Marta © Vatican Media/Dicastery for Communication

Op zaterdag 21 december gaf de paus zijn kerstspeech voor de kardinalen en oversten van de Romeinse Curie. Bij aanvang reageerde hij op het bombarderen van een burgerwoning door het Israëlische leger waarbij zeker zeven kinderen van een familie om het leven kwamen. 

Gisteren werden kinderen gebombardeerd. Dit is wreedheid. Dit is geen oorlog. Ik wil dit zeggen omdat het mijn hart raakt.

Paus Franciscus

In een mededeling omschreef het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de opmerkingen van de paus als 'bijzonder teleurstellend omdat ze los staan van de ware en feitelijke context van Israëls gevecht tegen het jihadistische terrorisme, een oorlog op meerdere fronten die begon op 7 oktober'. Volgens de mededeling is het wreed 'dat terroristen zich achter kinderen verschuilen, terwijl ze proberen om Israëlische kinderen te vermoorden'. Volgens het ministerie mag alleen Hamas met de vinger worden gewezen: 'Kritiek mag alleen worden gericht aan de terroristen, niet aan de democratie die zichzelf tegen hen verdedigt. We moeten een einde maken aan de dubbele standaarden en aan het op de index plaatsen van de Hebreeuwse staat en zijn bevolking.' 

Ondanks het diplomatieke protest herhaalde paus Franciscus op zondag 22 december na het Angelusgebed zijn veroordeling van de acties van het Israëlische leger op Palestijnse grondgebied met deze woorden.

Het is met pijn dat ik aan Gaza denk, aan zoveel wreedheid, aan het beschieten van kinderen met machinegeweren, aan het bombarderen van scholen en ziekenhuizen.

Paus Franciscus

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en de Israëlische vergeldingscampagne roept de paus op tot vrede. De afgelopen weken heeft hij zijn veroordeling van het geweld aangescherpt. Zo zei hij eind november dat in Palestina 'de arrogantie van de indringer prevaleert boven de dialoog' en in een recent uitgegeven boek vraagt hij een zorgvuldig onderzoek om vast te stellen of er in Gaza sprake is van een genocide. Opmerkingen waarop de Israëlische regering woedend reageerde. 

Paus Franciscus riep zondag ook op tot een wereldwijd staakt-het-vuren voor de komende feestdagen.

Laten we bidden dat er deze Kerst een staakt-het-vuren komt op alle oorlogsfronten: in het Heilige Land, in Oekraïne, in het hele Midden-Oosten en in de hele wereld.

Paus Franciscus

De paus gaf zijn Angelus-toespraak op zondag via een videostream vanuit zijn woning in Casa Santa Marta omdat hij herstellende is van een zware verkoudheid. Hij zei dat hij het jammer vond dat hij niet op het Sint-Pietersplein aanwezig kon zijn, maar dat hij zich al wat beter voelde. 

Bronnen: La Croix (Frans) - KRO/NCRV - Kath Press (Duits)
 

Nieuws

De Franse kunstenares Claire Tabouret presenteert haar ontwerp voor 6 nieuwe glas-in-loodramen voor de Notre-Dame in Parijs

Twee weken na de officiële heropening van de kathedraal, stelde de Franse kunstenares Claire Tabouret zelf haar winnende ontwerp voor aan de pers.

Op kerstavond kaarsjes branden op oorlogsgraven is een scandinavische traditie die ingang vindt in ons land

Het is een traditie die uit de scandinavische landen overwaaide naar onze buurlanden en nu ook bij ons ingang vindt.

In Scherpenheuvel vond op 18 december een bijzondere reünie plaats voor mensen in kwetsbare situaties die eerder paus Franciscus ontmoetten.

Paus Franciscus gaf zijn Angelus-toespraak op zondag 22 december via een videostream vanuit zijn woning in Casa Santa Marta

Israël noemde de woorden van paus Franciscus 'bijzonder teleurstellend'. Maar die blijft bij zijn standpunt en vraagt wereldwijd staakt-het-vuren.

Dichten tegen eenzaamheid

De bundel is een initiatief van WOORDENTIJ samen met CCV Brugge. 60 dichters werkten eraan mee.

Paus Franciscus bij het graf van koning Boudewijn

Tijdens zijn bezoek aan België verraste de paus iedereen met de aankondiging dat hij Boudewijn zalig wil laten verklaren.