Aantal pelgrims naar Compostela opnieuw met 12% gestegen (maar wellicht met nog veel meer)

499.239 pelgrims trokken in 2024 naar het Pelgrimsbureau om er hun 'compostela' (getuigschrift) op te halen, opnieuw een stijging met 12 procent.
07/02/2025 - 14:07

499.239 pelgrims klopten vorig jaar aan bij het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostela om er hun compostela op te halen, een getuigschrift van hun tocht. Dat zijn er 12% meer dan het jaar voordien. De cijfers staan in ¡HOLA!, het tijdschrift van het Vlaams Compostelagenootschap.

Volgens experts kan het werkelijke aantal nog veel hoger liggen, tot zelfs anderhalf miljoen. Niet elke pelgrim haalt namelijk een compostela af en de vele mensen die onderweg een stukje (mee)lopen, zijn evenmin meegeteld.

Sinds 1990 is het aantal pelgrims verhonderdvoudigd. Sinds 2018 zijn er meer vrouwen dan mannen.


Nationaliteiten

44% van de pelgrims zijn Spanjaarden. De Belgen komen op de 21ste plaats en vertegenwoordigen minder dan 1% van het totale aantal uitgereikte compostela's.

De top 10 van landen van herkomst:

  1. Spanje
  2. Verenigde Staten
  3. Italië
  4. Duitsland
  5. Portugal
  6. Verenigd Koninkrijk
  7. Frankrijk
  8. Ierland
  9. Mexico
  10. Korea


Routes

De Camino Francés blijkt afgetekend de populairste route. Bijna de helft (47,38%) koos ervoor. 19% volgde de Camino Portugés. Bijna een derde van de pelgrims (32%) begon de pelgrimage in Sarria op de Camino Francés. 

  1. Camino Francés 
  2. Camino Portugués 
  3. Camino Portugués Costa 
  4. Camino del Norte 
  5. Camino Inglés

Het aandeel van korte pelgrimages, die (net) volstaan om een compostela te krijgen, blijf stijgen, naar 56% van het totale aantal. In het bijzonder de tochten vanuit Muxia/Fisterra en de Camino Inglés zitten sterk in de lift.


Hoe

93% ging te voet, een kleine 5 procent nam de fiets.


Bron: ¡HOLA!, tijdschrift van het Vlaams Compostelagenootschap.(externe link)

Meer nieuws

Overwegend christelijke mensen van het Igbo-volk protesteren voor meer veiligheid in de zuidelijke Nigeriaanse staat Anambra in 2021

Dat zegt een Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie. Niet alleen jihadistische organisaties, maar ook het leger doodt burgers op basis van religie.

Gabrielle 'Coco' Chanel in 1928

De abdij in de Franse Corrèze huisvestte ooit een weeshuis waar Gabrielle 'Coco' Chanel mogelijk een deel van haar jeugd doorbracht.

Expo 'Trots & Troost: middeleeuwse getijdenboeken en hun lezers'

Van de meid tot de hertog, vrijwel elke middeleeuwer had wel zijn getijdenboek. Al zijn vooral de luxeversies bewaard voor het nageslacht.

In Gaza zijn scholen, ziekenhuizen en opvangcentra niet veilig voor Israëlisch vuur. Op 3 april 2025 werd in de wijk al-Tuffah in Gaza-stad een school getroffen die werd gebruikt als opvangcentrum voor ontheemden, met minstens 31 doden als gevolg.

In Bethlehem baat de orde al lange tijd een materniteit uit. Nu wil het een kleine algemene kliniek openen in het door oorlog geteisterde Gaza-stad.

Kardinaal Konrad Krajewski (links) en drie Oekraïense chauffeurs rijden de geschonken ambulances naar oorlogsgebied

Het is de 10de missie van de pauselijke aalmoezenier naar Oekraïne. De kardinaal rijdt zelf een van de ziekenwagens naar het oorlogsgebied.

De tweede vergadering van de Italiaanse synode vond plaats in de Paulus VI-zaal in het Vaticaan op 1 april 2025.

Het synodale proces in Italië werd vier jaar geleden gestart en moest vorige week eindigen in een slottekst. Maar de deelnemers stemden tegen.