Jonge dominicanen veroveren YouTube met gregoriaans

De Nederlandse dominicaan Stefan Ansinger en zijn Zwitserse confrater Alexandre Frezzato hebben een eigen kanaal met gregoriaanse muziek op YouTube.
31/01/2020 - 12:11

De jonge dominicanen Stefan Ansinger en Alexandre Frezzato, die studeren in het Zwitserse Fribourg, hebben eind vorig jaar een project gestart rond de dominicaanse traditie in het gregoriaans. Op een eigen YouTubekanaal lanceerden zij een muziekbibliotheek om de traditie van het gregoriaans beter te leren kennen. Wekelijks wordt een nieuw gezang gepost. Alexandre Frezzato o.p.: Gregoriaans is een vorm van niet-polyfone liturgische zang, die in het Latijn (en soms in het Grieks) a capella (= zonder instrumentale begeleiding) wordt gezongen. De gezangen werden vooral in de 9de en 10de eeuw in West- en Midden-Europa ontwikkeld. 

De twee dominicanen gingen drie maand geleden met hun project van start. Intussen telt hun kanaal al 11.000 abonnees. Een eerste impuls kwam er na een artikel op Lifesitenews. Maar de echte doorbraak van hun YouTubekanaal OPChant (Orde van de Predikheren Chant) kwam er dankzij een reportage op 25 januari 2020 op Radio Vaticaan.

 

De legende schrijft de uitvinding ervan toe aan paus Gregorius I, maar geleerden geloven dat het een Karolingische synthese is van Romeins en Gallisch gezang.

Stefan Ansinger o.p.: Er zijn in onze dominicaanse traditie heel weinig systematische bronnen voor het gregoriaans. Er zijn wel enkele video’s te vinden van broeders uit Frankrijk, de VS of Engeland. Maar er is voor zover wij weten nergens een systematisch repertoire van gregoriaanse gezangen. Daarom zijn we dit gaan doen. De predikerheren hebben een eigen traditie die teruggaat tot 13de eeuw. De eerste constituties van de orde benadrukten dat de liturgie moest worden uitgevoerd met bijzondere aandacht voor de lichaamshouding en niet te lang moest zijn, want er moest tijd overblijven voor studie en prediking. De dominicaanse gezangen hebben vaak dezelfde teksten als de Romeinse rite, maar hebben melodische variaties. Sommige communiteiten zingen nauwelijks gregoriaans en sommige broeders kennen deze erfenis niet.

 

Na drie maanden heeft het YouTubekanaal OPChant 11.000 abonnees uit tientallen landen op alle continenten.

De Zwitserse domicaan Alexandre Frezzato zegt dat zij met hun project ook de kloof tussen de generaties overbruggen: Onze oudere broeders kennen deze muzikale traditie, maar zijn meestal niet zo bekend met de nieuwe media. Er zijn maar weinig ordes met zo’n muzikale rijkdom. Het internet is wereldwijd en onmiddellijk toegankelijk. Het YouTubekanaal bestaat nog maar een maand en we kregen al reacties uit Frankrijk, Nederland, Engeland, Kroatië, Litouwen, Denemarken, Ierland en Roemenië. Wij reizen ook naar kerken van dominicaanse kloostergemeenschappen of anderen en laten zo ook kennismaken met het architecturale erfgoed.

Stefan Ansinger o.p.: Het mooie van het kanaal is denk ik dat het op een eenvoudige manier (camera, microfoon, statiefje, wat bladmuziek en een leuke stem) een traditie van de orde presenteert. Op ongedwongen wijze proberen we een mooie opname te maken van gezongen teksten die deel zijn van onze christelijke openbaring. De meeste gregoriaanse teksten komen namelijk letterlijk uit de Heilige Schrift en het is het gregoriaans dat deze teksten volgt en niet andersom. Het gregoriaans belichaamt op perfecte wijze wat onze constituties verstaan onder een plechtige (solemniter) en sobere (sobrieter) liturgie. Wij zingen dus de teksten die door de eeuwen heen (en nog altijd) als passend voor de liturgie voorgeschreven worden. Het sobere karakter zit hem in de soberheid van het dominicaans gregoriaans an sich.

Bron: Dominicanen