'Niemand blijft hier als scout onbewogen bij'

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen spreekt haar afkeer uit over de fatale studentendoop van Reuzegomlid Sanda Dia.
02/09/2020 - 15:51

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen zal groepen ondersteunen die op een of andere manier betrokken waren bij de fatale doop van Sanda Dia, de ingenieursstudent die eind 2018 tijdens een studentendoop om het leven kwam. Aanstaande vrijdag 4 september, buigt de raadkamer in Hasselt zich over de zaak.

Dit tragische gebeuren onder jonge mensen raakt ons erg sterk als nationale leiding van een jeugdbeweging, reageert Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dat ook (ex)scoutsleiding wordt genoemd als leden van de betrokken studentenclub Reuzegom, verdiept nog onze bezorgdheid. Het drama deed zich ook voor op het terrein dat door een scoutsgroep wordt verhuurd. In het licht van deze actualiteit worden groepen, die via ex-leiding in verband werden gebracht met de fatale studentendoop, nu door de pedagogische staf opgevolgd. Inmiddels kunnen we vanuit de nationale leiding bevestigen dat geen van de vernoemde personen nog actief is binnen scouting.

'Dit is een een stimulans om extra werk te blijven maken van de emotionele en fysieke veiligheid van onze leden'
'Dit is een een stimulans om extra werk te blijven maken van de emotionele en fysieke veiligheid van onze leden' © Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Vlaanderen ziet in het incident ook een stimulans om extra werk te blijven maken van de emotionele en fysieke veiligheid van leden. Van Reusel: Onze beweging hanteert in het pedagogische project van scouting een aantal overgangsrituelen zoals belofte of totemisatie. Deze activiteiten zijn geen doop of ontgroening. Ze zijn zuiver gericht op verwelkoming en waardering van leden binnen de eigen groep. Deze traditie werd en wordt soms verward met ceremoniën die lijken op dooppraktijken. Scouts en Gidsen Vlaanderen zet uitdrukkelijk in op een positieve invulling van die werkvormen. Dergelijke activiteiten mogen uitdagend en spannend zijn. Tegelijk moeten ze voor kinderen en jongeren in elk geval een opbouwende, aangename ervaring zijn, die bijdraagt aan hun ontplooiing als individu en in de groep. Het vernederen, bang of belachelijk maken van leden, hoort niet thuis in de methode van scouting. 

Wie zich zorgen maakt om activiteiten of de cultuur van een plaatselijke groep kan terecht via E permanentie@scoutsengidsenvlaanderen.be