Franciscanessen verlaten babyziekenhuis van Bethlehem
Na 45 jaar inzet van vrouwelijke religieuzen komt er einde aan de aanwezigheid van de franciscanessenin het bekende baby- en kinderziekenhuis van de katholieke Kerk in Bethlehem. De financiering van het ziekenhuis wordt al van bij de start gedragen door de katholieke hulporganisatie Caritas. Maar al van bij aanvang stonden, kloosterzusters er mee in voor de verzorging van de kleintjes. Nu, na 18 jaar trouwe dienst, keert de Italiaanse zuster Lucia Corradin samen met haar twee medezusters terug naar Padua. Al die jaren hebben zij er getuigenis afgelegd van de christelijke naastenliefde en zij er talloze kinderen verzorgd. Ongeacht hun geloofsovertuiging, benadrukt de zuster.
De stichter van het babyziekenhuis, de Zwitserse pater Ernst Schnydrig, haalde de zusters 45 jaar geleden naar Betlehem, om er garant te staan voor de aanwezigheid van christelijke waarden in het kinderziekenhuis. Schnydrig had in Egypte met de zorg van de zusters kennisgemaakt en dat had bij hem een diepe indruk nagelaten. Daarom vroeg hij aan de congregatie om ook enkele franciscanessen naar Bethlehem te sturen. In mei 1975 kwamen de eerste zusters aan.
Lucia Corradin kwam op 24 oktober 2002 aan in Bethlehem; nog midden de tweede intifada en een half jaar na de gewapende belegering van de Geboortekerk. Bethlehem en zijn straten waren verwoest. Ambulances werden door Israëlitische militairen geblokkeerd. Vele kinderen waren al overleden nog voordat zij in het kinderziekenhuis arriveerden. De Italiaanse zuster kende bij haar aankomst de taal noch de cultuur. Maar een keer ingeburgerd, kreeg zij de verantwoordelijkheid over verschillende ziekenhuisafdelingen. Als Italiaanse was ik het gewoon om direct en effectief te werken. Volgens de franciscanes kunnen de mensen zich door de politieke situatie en de bezetting niet genoeg ontwikkelen. Zij hebben geen kans om kennis te maken met het normale leven. Hun dorp is hun wereld.
Door de jaren heen heeft zij ook veel zien evolueren. Medewerkers uit de regio zelf hebben vandaag de capaciteiten en kunnen vandaag verantwoordelijkheden in het ziekenhuis overnemen. Regisseur Issa Bandak liet onlangs nog in een documentaire zien dat de zusters de ziel zijn van het ziekenhuis zijn. Volgens zuster Lucia Corradin zal het nu erop aankomen die ziel te bewaren.
Bron: Katholisch.de