Paus brengt hulde aan de slachtoffers van de genocide in Irak

Het bezoek van paus Franciscus aan Irak staat vandaag in het teken van de ontmoeting met de bescheiden christelijke gemeenschap.
08/03/2021 - 13:47

Met een gebed voor de slachtoffers van de oorlog in Irak op het Hosh al-Bieaa-kerkplein van Mosul en later op de dag ook nog een ontmoeting met gelovigen in de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangeniskerk in Qaraqosch, waar hij herhaalde dat terreur nooit het laatste woord mag hebben, heeft paus Franciscus vandaag hulde gebracht aan de Iraakse slachtoffers van het geweld van de burgeroorlog en de genocide door Daesh (Islamtische Staat) in Irak.

Na de hartelijke ontvangst op de luchthaven van Erbil, waar hij door president Nechirvan Barzani en kinderen met palmtakken werd verwelkomd, vloog de paus vanmorgen per helikopter door naar Mosul in Nineve. Op het Hosh al-Bieaa-plein werd hij er geconfronteerd met de rampzalige gevolgen van de vervolging onder het IS-bewind. Franciscus sprak een gebed uit bij het gedenkteken voor de slachtoffers van het geweld van Daesh en deed er te midden van vernielde christelijke kerken een krachtige oproep tot vrede en harmonie. Broederschap is sterker dan broedermoord, vertelde hij de aanwezigen. De Chaldeeuwse katholieke aartsbisschop Najeeb Michael Moussa sprak zijn dank uit voor het bezoek en omschreef Franciscus als een pelgrim van vrede en een stem die het geweten wakker schudt.

Lees verder na de foto

Gebed voor de slachtoffers van terreur
Gebed voor de slachtoffers van terreur © Vatican Media

Gedecimeerd

Shahad Majid (34) uit Erbil, journalist van de radiozender Ankawa, herinnert er aan dat dit het eerste buitenlandse bezoek van de paus is sinds het begin van de coronapandemie. Wij hopen dat dit bezoek niet alleen gunstig is voor de christenen in Irak, maar ook voor alle minderheden in dit land.

De vredesboodschap van de paus is niet alleen bestemd voor de christenen, maar voor alle religies en voor de hele wereld. Shahad Majid.

Christenen behoorden tot de eersten die zich hier vestigden, maar helaas worden zij vandaag behandeld als tweederangsburgers. Toch maken wij ons meer zorgen over de veiligheid, dan over de gezondheid. Minder dan een maand geleden waren er aanslagen in Bagdad en we weten nog altijd niet wie ervoor verantwoordelijk was.

Lees verder na de foto

Vrede en gebed als antwoord op dood en terreur
Vrede en gebed als antwoord op dood en terreur © Vatican Media

Ten tijde van dictator Saddam Hoessein leefden nog anderhalf miljoen christenen in Irak. Vandaag zijn er dat minder dan 250.000. De opmars van het fundamentalisme vanaf 2003 en de bloedige broederstrijd tussen soennieten en sjiieten hebben vele christenen het leven gekost. Bovendien werden zij het doelwit van terroristen. Vanaf 2014 werden honderdduizenden christenen en leden van andere religieuze of etnische minderheden massaal uit hun steden en dorpen verdreven. Ook na de militaire nederlaag van Daesh in 2017 keerden slechts weinig gevluchte christenen terug naar het land van hun voorouders.

De Chaldeeuwse en andere christelijke kerken in Irak

Traditioneel behoort 67 procent van de christenen in Irak tot de Chaldeeuws-katholieke kerk, daarmee de belangrijkste christelijke kerk van het land. De zetel van de Chaldeeuwse patriarch is gevestigd in Bagdad (Babylon), maar een groot aantal gelovigen woont in de VS, West-Europa en Australië. Wereldwijd wordt het aantal Chaldeeuwse christenen geraamd op een half tot mogelijk 1 miljoen. In 2018 werd patriarch Louis Raphael I Sako door paus Franciscus tot kardinaal gecreëerd.

Andere lokale kerken zijn de Kerk van het Oosten (20 procent), de Syrisch-orthodoxe en Syrisch-katholieke kerken (samen 10 procent) en de Armeens-apostolische en Armeens-katholieke kerken. En er zijn nog enkele kleinere christelijke kerken, zoals de rooms-katholieke en zelfs enkele gereformeerde kerken. Officieel garandeert de Iraakse grondwet hen godsdienstvrijheid. Maar anderzijds geldt ook dat geen enkele wet de islam mag tegenspreken. Dat wordt vaak aangegrepen voor de discriminatie van minderheden.