Lichaam van vermoorde Zwitserse missionaris gevonden

Dankzij DNA-analyse kon het lichaam van de Zwitserse protestantse missionaris Béatrice Stöckli, die in Mali werd vermoord, geïdentificeerd worden.
02/04/2021 - 14:57
De Zwitserse Beatrice Stockley die in 2020 werd vermoord
De Zwitserse Beatrice Stockley die in 2020 werd vermoord © Kipa-Apic

Het Zwitserse federale ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het lichaam van de protestantse missionaris Béatrice Stöckli, die in 2020 door islamisten in Mali werd vermoord, is teruggevonden. De stoffelijke resten van de Zwitserse gegijzelde worden nu gerepatrieerd voor een begrafenis in Zwitserland. We hebben nu de trieste zekerheid van de dood van Béatrice Stöckli. Onze gedachten gaan uit naar de familie van onze landgenoot, deelde Ignazio Cassis mee. De minister van Buitenlandse Zaken sprak zijn dank uit voor de medewerking van de overheid in Mali.

Er wordt nog altijd druk gespeculeerd over het motief achter de moord op de 59-jarige missionaris. Andere gegijzelden, zoals Sophie Pétronin, twee Italianen en een Malinese politicus, overleefden immers hun ontvoering. Slachtoffers van een gijzeling die in handen zijn van terreurgroepen worden regelmatig van de ene plaats naar de andere verhuisd, om zo uit de handen te blijven van Malinese of Franse soldaten en inlichtingendiensten. Bij een van die verplaatsingen zou Béatrice Stöckli zich verzet hebben tegen een nieuwe verhuis en werd zij daarom doodgeschoten. Volgens een andere theorie hebben zowel Italië als Frankrijk losgeld betaald voor de vrijlating van gijzelaars, terwijl Zwitserland dat principieel geweigerd zou hebben.

Béatrice Stöckli werd geboren in het Zwitserse Bazel en trok als missionaris naar Noord-Mali. In 2012 werd zij al eens een eerste keer voor negen dagen door extremistische moslims ontvoerd. Maar zij werd toen vrijgelaten en hervatte meteen haar taak als missionaris. In 2016 werd zij ontvoerd in Timboektoe. In 2020 werd zij geëxecuteerd door leden van de terreurgroep Jama'at Nasr al-Islam wal Muslim (JNIM). De identificatie van haar stoffelijke overschot werd bevestigd door een DNA-analyse van het Instituut voor Forensische Geneeskunde van de Universiteit van Zürich.

Bron: Kipa-Apic/ Basellandschaftliche Zeitung/Swissinfo