Huldeblijken uit de hele wereld voor Hans Küng

De Zwitserse theoloog Hans Küng wordt alom bestempeld als een van de meest invloedrijke figuren van het christendom in de 20ste eeuw.
07/04/2021 - 15:24
Hans Kûng in 2009
Hans Kûng in 2009 © Wikipedia

Uit de hele wereld komen er reacties op de dood van de Zwitserse theoloog Hans Küng.

De Duitse bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), loofde Küng al meteen na zijn dood - en als een van de eersten - omwille van zijn indrukwekkende theologische nalatenschap. Met zijn dood verliest de theologische wetenschap een van zijn bekendste en meest controversiële onderzoekers. In zijn werk als priester en geleerde wilde Hans Küng de boodschap van het Evangelie begrijpelijk maken en een plaats geven in het leven van de gelovigen.

Christopher Lamb van The Tablet schrijft dat Küng mee de fundamenten heeft gelegd voor de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Hij was eveneens een pionier van de interreligieuze dialoog.

De kerkjurist Rik Torfs omschrijft hem als: Een gigantisch denker en theoloog, te briljant om altijd binnen de lijntjes te kleuren, uitgetekend door minder intelligente mensen dan hijzelf. Moge hij rusten in vrede. Geert De Kerpel, woordvoerder van kardinaal JozefDe Kesel, omschrijft hem als een van de meest gerenommeerde theologen sinds het Tweede Vaticaanse Concilie.

Volgens Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg en Leuven, is met Küng een van de laatste theologen van wereldformaat overleden. Küng kon alles zeggen. Dat hij ondanks zijn felle kritiek op Rome nooit uit het priesterschap is gezet, bewijst dat men in Rome sommige van zijn opvattingen veroordeelde, maar niet twijfelde aan zijn loyaliteit aan de Kerk of aan zijn priester zijn.

Oud-deken Felix Van Meeerbergen van Diest omschrijft de rebelse theoloog als eigen-zinnig en weerbarstig. Maar hij heeft een indrukwekkende bijdrage geleverd  aan Gods volk. Net als Edward Schillebeeckx werd hij te weinig gewaardeerd door de kerk en hebben de curiekardinalen met hun veroordeling te wereldvreemd en te weinig evangelisch gereageerd.

Het Amerikaanse National Catholic Reporter merkt op dat geen enkele Europese krant of medium van enige betekenis geen aandacht heeft besteed aan de dood van deze invloedrijke denker. Hij had ontmoetingen met de belangrijkste staatshoofden en ging in gesprek met de belangrijkste vertegenwoordigers van alle wereldreligies. Tot in China ging hij spreken over geloof en wetenschap.

Opmerkelijk nog is dat ook Pauselijke Academie voor het Leven twittert over de dood van de Zwitserse hoogleraar: Met zijn overlijden verdwijnt een van de belangrijkste theologen die een stempel heeft gedrukt op de 20ste eeuw. Met zijn publicaties gaf hij ook een belangrijke aanzet tot de bezinning over kerk, cultuur en samenleving.