Bisschoppensynode start in de plaatselijke kerken
In Rome werden vanmiddag de voorbereiding (die in september 2021 start) en het programma van de 16de gewone algemene assemblee van de Bisschoppensynode (in oktober 2023) voorgesteld. Meest opvallend is dat het een echt synodaal proces moet worden dat in drie fases - diocesaan, continentaal en universeel - zal plaatsvinden. Het thema luidt: Voor een synodale Kerk: gemeenschap, participatie en missie. Dat proces moet dan in oktober 2023 resulteren in een bisschoppensynode die kardinalen en bisschoppen van de wereldkerk in Rome voor overleg samenbrengt.
In het document van de paus waarin de voorbereiding wordt toegelicht, staat te lezen dat een proces slechts echt synodaal kan zijn als de plaatselijke kerken daarbij betrokken zijn.
Dat vereist de betrokkenheid van andere kerkelijke instellingen bij dit proces, zoals de synodes van de oosterse katholieke Kerken, de concilies en vergaderingen van de kerken sui iuris. Het startschot voor het synodale pad wordt op9 en 10 oktober 2021, in aanwezigheid van de paus, gegeven met een tijd van ontmoeting en reflectie, gevolgd door gebed en een plechtige eucharistieviering. Een week later, op 17 oktober, wordt ook plaatselijk het startschot gegeven door de lokale bisschop.
Vooral in de deze fase is het de bedoeling om een ruime raadpleging van het godsvolk tot stand te brengen. De aanzet daartoe wordt zoals in het verleden gegeven door een voorbereidend document van het secretariaat van de Bisschoppensynode. Dat document wordt overigens niet alleen aan de lokale kerken, maar ook aan de dicasteries van het Vaticaan en instanties zoals de unies van religieuzen, lekenbewegingen en universiteiten en theologische faculteiten bezorgd.
Lees verder onder de afbeelding.
Elke bisschop wordt verzocht om vóór oktober 2021 een diocesane vertegenwoordiger aan te wijzen als referentiepunt voor en contactpersoon van de bisschoppenconferentie. De coördinatie wordt nationaal toevertrouwd aan het secretariaat van de bisschoppenconferentie. Dat maakt tegen uiterlijk april 2022 ook een synthese van de reacties en de presynodale vergaderingen per bisdom mogelijk. Die bevindingen uit de hele wereld worden verzameld in een (eerste) Instrumentum laboris, dat in september 2022 wordt gepubliceerd.
Daarna start de tweede, continentale fase, die zal plaatsvinden van september 2022 tot maart 2023, waarin continentaal een dialoog wordt gestart over het Instrumentum laboris. De bevindingen van die continentale raadpleging worden tegen uiterlijk maart 2023 naar het secretariaat-generaal van de Bisschoppensynode in Rome gestuurd. Dat zal tegen juni 2023 een tweede Instrumentum laboris publiceren, dat de leidraad zal vormen van de 16de gewone assemblee van de bisschoppensynode in oktober 2023.
Bron: VIS