Abortus is een mensenrecht in de hele EU
Het Europese Parlementheeft gisteren donderdag 24 juni, na twee jaar voorbereidend werk en zoals verwacht, de resolutie goedgekeurd waarmee abortus wordt uitgeroepen tot een mensenrecht en een elementaire gezondheidsdienst. De resolutie roept de EU-lidstaten op om vrouwen toegang te garanderen tot moderne anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen, kraamzorg en abortus. EU-lidstaten moeten zich internationaal inzetten voor het promoten van abortus als mensenrecht. 378 EU-parlementsleden stemden voor de resolutie, 252 tegen.
Volgens voorstanders zet Europa zich met deze resolutie nadrukkelijk op de kaart als waardenunie en verdediger van de zwaksten.
De resolutie kwam er op initiatief van de Kroatische socialist Predrag Fred Matić. Over het recht van ongeboren kinderen op leven of het recht van zwangere vrouwen op bijstand wordt met geen woord gesproken. Wel wordt expliciet het recht op gewetensbezwaren aan diegenen die geen kinderen willen doden ontzegd, omdat zij daarmee de rechten van vrouwen aantasten en de mensenrechten schenden. Matić sprak woensdagavond over een belangrijke overwinning die moet beletten dat conservatieve krachten in de toekomst de rechten en de gezondheid van vrouwen in gevaar brengen.
Strikt genomen was de resolutie overigens overbodig, omdat abortus nu al legaal is in 25 van de 27 lidstaten. Alleen in Malta is abortus illegaal en Polen wil de mogelijkheden inperken. De EU erkent overigens dat zij op dit terrein geen directe bevoegdheden heeft. Desondanks had de goedkeuring de hoogste prioriteit bij de voorstanders van abortus en de groep van parlementsleden die zich zowel in het Europese als de nationale parlementen (in ons land 30 parlementsleden) over de partijgrenzen heen inzetten voor onbeperkte toegang tot abortus. Die groep publiceerde acht dagen eerder een rapport waarin onder meer de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) en de Templetonstichting als religieuze extremistische organisaties worden bestempeld.
De COMECE had eerder een verklaring gepubliceerd waarin de bisschoppen van de Europese Unie begrip tonen voor de moeilijke en hartverscheurende keuzes waarmee ongewenst zwangere vrouwen worden geconfronteerd. Tegelijk vroegen de katholieke bisschoppen van de EU-landen de EP-leden om deze ongenuanceerde resolutie af te wijzen en om op zijn minst het recht op gewetensbezwaren te erkennen voor diegenen die in eer en geweten niet willen meerwerken aan het doden van mensen. Dat recht wordt overigens ook uitdrukkelijk erkend in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Bron: EP