Sinds begin 2021 werden 3.400 christenen vermoord in Nigeria

Volgens Engelse bisschoppen kan niet meer ontkend worden dat religie een belangrijke drijfveer is van het geweld in Nigeria.
29/07/2021 - 10:46
Uitvaart van slachtoffers van religieus geweld in Nigeria in april 2019
Uitvaart van slachtoffers van religieus geweld in Nigeria in april 2019 © Intersociety

Terwijl de aanvallen van Nigeria in het westen nog vaak worden voorgesteld als etnische conflicten tussen herders en boeren, spreken de anglicaanse bisschoppen van Church of England en Wales hun verontwaardiging uit over het aanhoudende geweld tegen christenen in Nigeria. Dat heeft sinds de start van dit jaar al aan 3.462 christenen het leven gekost, 68 doden minder dan tijdens dezelfde periode in 2020.

In het spoor van Libanon, mede dankzij westerse onverschilligheid

Daarmee slaat het Afrikaanse land steeds sterker de weg in van Libanon, dat ooit net als Nigeria bekend stond als een land van pluralisme en verdraagzaamheid. Het tij keerde toen deelstaten in het noorden van Nigeria sjariawetten invoerden. Daarna kwam de terreur van Boko Haram en nam ook het geweld van de door islamisten bewapende fulaniherders toe. Volgens de Nigeriaanse katholieke bisschoppen is het huidige bewind niet in staat de golf van geweld en ontvoeringen te stoppen en de daders voor het gerecht te brengen.

Fulani-geweld

Volgens onderzoek en ooggetuigenverslagen van InterSociety, dat sinds 2010 religieuze vervolging en andere vormen van religieus geweld in heel Nigeria monitort en onderzoekt werden sinds januari 2021 naar schatting 300 kerken vernietigd of verbrand. Ten minste tien priesters of predikanten zijn ontvoerd of vermoord door de jihadisten. Een rapport van InterSociety stelt jihadistische Fulani-herders verantwoordelijk voor de meerderheid van de moorden, met minstens 1.909 christelijke doden in 200 dagen. Milities zoals Boko Haram, ISWAP (Islamitische Staat) en Fulani Bandits hebben samen 1.063 christenen vermoord. Nigeriaanse politie en strijdkrachten zijn verantwoordelijk voor 490 doden.

Straffeloosheid en onverschilligheid

De bisschoppen van de Church of England delen in hun reactie de verontwaardiging van de Nigeriaanse katholieke Bisschoppenconferentie over de straffeloosheid voor de daders van de ontvoeringen en het antichristelijk geweld. De anglicaanse bisschoppen spreken ook hun verontwaardiging uit over het gebrek aan media-aandacht. Bisschop Philip Mounstephen, de voorzitter van het Freedom of Religion and Belief Forum van de Britse regering, reageert dat het duidelijk is dat wij de religieuze component van wat er in Nigeria gebeurt niet langer kunnen blijven bagatelliseren: Het is duidelijk dat religie een belangrijke drijfveer is van het geweld in het land.

Bron: ICC/Premier Christian Radio