Aartsbisschop van Dublin over ontkerkelijking van Ierland
Eeuwenlang werden het katholicisme en Ierland met elkaar vereenzelvigd. Maar vandaag, zegt de katholieke aartsbisschop Dermot Farrell van Dublin, kunnen wij Ierland nauwelijks nog als een katholiek land beschouwen. Vooral bij de jongeren is de geloofscrisis heel acuut en wij hoeven ook niet meer op media te rekenen voor begrip of steun voor de Kerk en haar nood aan roepingen. Het ontbreekt ook aan publieke steun voor degenen die het Evangelie proberen te prediken. Tegelijk worden de geestelijken almaar ouder en zijn er heel weinig roepingen.
Mgr. Farrell noemt te eenvoudig om die geloofscrisis toe te schrijven aan het seksueel misbruik, dat de Ierse katholieke Kerk zwaar heeft getroffen, al heeft dat de geloofwaardigheid van de kerkleiding uiteraard sterk aangetast. Hij ziet een ernstig probleem in de geloofsoverdracht bij jongeren, omdat het geloof in de gezinnen en ook elders nauwelijks nog wordt doorgegeven. Wij hebben een grote nood aan een effectief catecheseprogramma. De rol van de gekwalificeerde catecheet wordt almaar belangrijker.
Toch wil de aartsbisschop niet alleen maar pessimistisch zijn over de toekomst. Hij verwijst naar de vele jongeren die zich vrijwillig aanbieden om onder begeleiding voor zieken, ouderen of armen te zorgen. Dat schept een ruimte waar ook de Heer zelf aan het woord kan komen. Wij moeten dit als aanknopingspunt benutten, in de plaats van mensen altijd maar te vertellen dat zij naar de mis moeten gaan. Het kleinere aantal biedt misschien ook een kans om creatief te zijn en de institutionele Kerk opnieuw uit te vinden.
Bron: The Irish Times