Dayton degradeerde katholieken tot tweederangsburgers

Een kwarteeuw na de Akkoorden van Dayton leven in Bosnië-Herzegovina twee volkeren naast elkaar.
07/11/2021 - 12:00
Bisschop Komarica van Banja-Luka
Bisschop Komarica van Banja-Luka © Kipa-Apic

Mgr. Franjo Komarica, de bisschop van Banja Luka, maakt een vernietigende balans op van de Dayton-akkoorden, officieel The General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina, die 25 jaar geleden werden afgesloten. Nu, een kwarteeuw later, leven er nog altijd twee volkeren naast elkaar in Bosnië en Herzegovina, stelt de bisschop vast. De internationale gemeenschap heeft volgens hem bovendien geen enkele inspanning geleverd om de rechten van de katholieke minderheid te verdedigen, waardoor velen nooit zijn teruggekeerd en de katholieken in het land de facto tot tweederangsburgers zijn gedegradeerd.

Onder impuls van Dayton kwam er na de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995) een voorlopige structuur tot stand, zegt mgr. Komarica. Maar het was niet de bedoeling dat die structuur definitief zou zijn. Vandaag is Bosnië en Herzegovina een multi-etnische federale staat met drie volkeren (Serviërs, Bosniërs en Kroaten) en twee entiteiten (de Servische Republiek en de Federatie van Bosnië en Herzegovina). De Servische Republiek staat onder invloed van Rusland, de federatie staat onder invloed van Turkije en de islamitische wereld. De derde etnische groep, de katholieke Kroaten, sterft uit en wordt vertrapt. Wij zijn nergens thuis. Katholieken worden in alle opzichten gediscrimineerd: politiek, sociaal en ook economisch. Vaak volstaat al een Kroatisch klinkende naam om in de problemen te komen. Het is voor hen ook erg moeilijk om werk te vinden. Weliswaar is er nog West-Herzegovina, maar ook daar trekken katholieken liever weg.

Mgr. Komarica herinnert eraan dat de internationale gemeenschap politieke, juridische en materiële steun had toegezegd aan diegenen die naar hun land wilden terugkeren. Maar dat gold niet voor de Kroaten. Ik heb documenten in mijn bezit waarop letterlijk staat: zoveel miljoen voor de ontheemde Serviërs, zoveel voor de terugkeer van de Bosniërs. Maar voor de Bosnische Kroaten werd niets voorzien. De bisschop vindt dat het Westen een ernstige vergissing heeft begaan door hen te negeren, omdat zij het bindmiddel zijn voor het land. Juist deze kleine minderheid kan beletten dat het land uiteenvalt in een deel met vooral Serviërs en een deel met vooral Bosniërs.

Bron: Kipa-Apic