St.-Niklaaskerk van Kiev wordt terug eigendom van katholieke Kerk

De neogotische Sint-Niklaaskerk uit het einde van de 19de eeuw wordt in juni 2022 opnieuw overgedragen aan de katholieke Kerk.
16/11/2021 - 09:17
De Sint-Niklaaskathedraal in Kiev
De Sint-Niklaaskathedraal in Kiev © Wikimedia

Het Oekraïenseministerie van Cultuur en leiders van de katholieke Kerk in Oekraïne hebben na lange onderhandelingen een akkoord bereikt over de teruggave van de Sint-Nicolaaskerk, die fungeert als co-kathedraal van Kiev-Žytomyr, een katholiek bisdom van de Latijnse ritus. De portaalsite risu.ua meldt dat het kerkgebouw op 1 juni 2022 officieel wordt overgedragen aan de katholieke Kerk. Tegelijk tekenden beide partners een akkoord over de renovatie van het kerkgebouw.

De Sint-Nicolaaskathedraal werd tussen 1899 en 1909 in neogotische stijl gebouwd, naar de plannen van architect Wladyslaw Horodecki. Blikvanger zijn de twee 62 meter hoge spitsboogtorens. De kerk is na de Sint-Alexanderkerk het oudste katholieke kerkgebouw in Kiev. Het gebouw werd echter maar voor korte tijd voor de eredienst gebruikt door de Oekraïense katholieken, omdat het al tijdens de periode van de geloofsvervolging in de jaren 1930 door het communistische regime werd gesloten. Daarna deed de kerk jarenlang dienst als pakhuis. In de Tweede Wereldoorlog raakte het kerkgebouw zwaar beschadigd. Na WO II volgde een gedeeltelijke renovatie en werd het archief van de regio Kiev er ondergebracht. In 1980 werd zij de thuisbasis van het Huis voor Orgel- en Kamermuziek en werd het gebouw gebruikt als concertzaal.

Vanaf 1992 kreeg de rooms-katholieke Kerk opnieuw toestemming om er erediensten te houden, maar het gebouw bleef eigendom van de Oekraïense overheid. De leiding van de katholieke Kerk bleef tevergeefs aandringen op de teruggave. Dat njet was vooral het gevolg van de moeilijkheden met betrekking tot het transport van het orgel, dat speciaal werd gebouwd voor de concertzaal van het Huis voor Orgel- en Kamermuziek. Het monumentale instrument werd echter op 3 september 2021 zo goed als vernield door een brand, die toen ook delen van het interieur van het gebouw ernstig beschadigde. Volgens deskundigen werd de brand veroorzaakt door een technisch mankement aan het orgel.

Bron: Kathpress.at