Kerk van Latijns-Amerika buigt zich over de toekomst

De bijeenkomst van de CELAM in Guadalupe wil het aanwezige katholieke potentieel op het continent mobiliseren voor een algehele re-evangelisatie.
23/11/2021 - 12:10
De paus bij Onze-Lieve-Vrouw van Guadeloupe
De paus bij Onze-Lieve-Vrouw van Guadeloupe © Vatican Media

In de basiliek van Guadalupein Mexico is afgelopen zondag een nieuw overleg van de Consejo Episcopal Latinoamericano  (CELAM, de Raad van Bisschoppenconferenties van Latijns-Amerika) van start gegaan. Daar is dit keer de sterke terugval van het aantal katholieke gelovigen op het continent het meest opvallende gespreksthema. De deelnemers willen nagaan hoe zij alsnog het tij kunnen keren. Opmerkelijk nog, schrijft de Franse krantLa Croix, is dat er aan deze bijeenkomst voor het eerst een soort synodale raadpleging vooraf is gegaan die ca. 60.000 mensen wist te bereiken. Andere Latijns-Amerikaanse katholieken konden zich uitdrukken via workshops die overal werden georganiseerd.

Kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga, de aartsbisschop van Tegucigalpa, maakte in de aanloop van het overleg bekend dat geweld, corruptie, straffeloosheid en de acties van de politieke klasse en vooral de corruptie tijdens deze luisterfase ter voorbereiding van het overleg als belangrijkste thema's naar voren kwamen. Drie jaar na de bisschoppensynode over de Amazone in Rome, zo voegde de Hondurese kardinaal eraan toe, zal deze grote vergadering ook de vraag moeten beantwoorden hoe wij kunnen reageren op de schijnbaar onverbiddelijke opkomst van evangelicale gemeenschappen in veel Latijns-Amerikaanse landen. In verschillende Midden-Amerikaanse landen zijn er vandaag evenveel evangelische christenen als katholieken. De kerken van deze groepen, die vaak onder impuls van de VS worden gesticht, luisteren vandaag naar namen als Kerk van Christus van de Volkeren, Kerk van het Verbond van God, Kerk van Geest en Waarheid of zelfs Kerk van het Woord. Ze hebben onder meer gemeenschappelijk dat zij zelden de band leggen tussen geloof en politiek engagement. Maar onder meer in landen als Guatemala en Brazilië zijn ze uitgegroeid tot een politieke factor van belang.

De bijeenkomst met gemengde delegaties van bisschoppen, priesters en leken uit de verschillende landen van Latijns-Amerika streeft ernaar om omstreeks zaterdag 27 november tot een sluitend document te komen. Dat moet dan oriëntatie bieden aan de nieuwe evangelisatie door katholieken in Latijns-Amerika voor het komende decennium.

Bron: La Croix