Heiligverklaring van Solidarnosc-aalmoezenier op lange baan

Er bestaat ernstige twijfel over de authenticiteit van het tweede mirakel dat aan Solidarnosc-aalmoezenier Jerzy Popiełuszko wordt toegeschreven.
25/01/2023 - 10:00
Honderdduizenden mensen woonden de uitvaart bij van Jerzy Popiełuszko
Honderdduizenden mensen woonden de uitvaart bij van Jerzy Popiełuszko © Wikimedia

Volgens Poolse media is de kans gering dat de legendarische Poolse priester Jerzy Popiełuszko al op korte termijn ook wordt heilig verklaard. De priester werd in 2009 in aanwezigheid van ca. 400.000 gelovigen zalig verklaard. Popiełuszko was in de jaren 1980 aalmoezenier van de op dat moment nog illegale vakbond Solidarność. De vakbond zou later een sleutelrol spelen in de val van het communistische regime. 

Jerzy Popiełuszko werd in oktober 1984 ‘s nachts ontvoerd, toen hij terugkeerde na een eucharistieviering in Bydgoszcz. Het geketende en gefolterde lijk van de priester werd later teruggevonden in de Vistula-rivier. Uit onderzoek werd duidelijk dat hij op bevel van hogerhand was omgebracht door een moordcommando van voormalige geheime agenten onder leiding van Grzegorz Piotrowski. De begrafenis van Popiełuszko groeide destijds uit tot een massale protestmars van honderdduizenden rouwenden - onder meer Solidariteitsleider Lech Wałęsa - tegen het bewind. 

In 2012 werd de 56-jarige Fransman François Audelan naar eigen zeggen op wonderbaarlijke wijze genezen van leukemie, nadat zijn vrouw op vraag van een priester het leven en de gezondheid van Audelan aan de 35-jaar geleden overleden Popiełuszko had toevertrouwd. De volgende dag was Audelan hersteld en in 2014 werd bevestigd dat er geen terugval was. De mirakuleuze genezing werd aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen ter erkenning voorgelegd. Maar volgens de Poolse krant Rzeczpospolita hebben twee teams van artsen, die het mirakel op vraag van de congregatie onderzochten, de authenticiteit ervan afgewezen. Volgens hen was er weliswaar sprake van een genezing, maar die had geen onverklaarbaar karakter. 

Bron: Rzeczpospolita