Pokémon Go: de rage waar ook de Kerk kan van profiteren
Wat is Pokémon Go?
Een spelletje voor de smartphone. In de Verenigde Staten was het spel al na één week een rage. Hoewel het in België nog niet kan worden gedownload (wellicht pas over enkele dagen), spreekt ook hier iedereen erover. Sommigen downloadden via een omweg alvast de Amerikaanse versie.
Wat houdt het spel in?
De app maakt gebruik van de gps-functie van een smartphone. Hij laat je rondwandelen op zoek naar Pokémonfiguurtjes, die op het scherm verschijnen als je in de buurt komt. De figuurtjes worden door de app her en der verspreid, zowel op straat als binnenshuis. Met een swipe naar boven op het beeldscherm kan je de beestjes 'vangen'. Er bestaan ook Pokémon Gyms en Pokémon Stops, waar je de virtuele figuurtjes kan trainen en tegen elkaar kan laten uitkomen.
Waarom is het zo'n succes?
De app combineert jeugdsentiment met nieuwe technologieën zoals geocoaching.
Het spreekt jongeren aan, maar evenzeer dertigers en veertigers die als kind met de originele Pokémonspelletjes speelden.
Gamen is doorgaans een eenzame bezigheid, maar Pokémon Go maakt er een 'live' sociaal gebeuren van. Je moet de deur uit, team vormen met andere mensen en elkaar ontmoeten. Nog altijd iets anders dan on line spelen met of tegen een onbekende.
Is de app echt gevaarlijk?
Sowieso is het levensgevaarlijk om met de blik op een gsm gericht aan het verkeer deel te nemen. Dat geldt voor gsm'ende automobilisten, maar ook voor rondwandelende Pokémonspelers. Dinsdagavond liepen enkele treinen in Nederland vertraging op omdat er Pokémonspelers in de buurt van treinsporen waren gesignaleerd. Gevreesd wordt dat er nog dergelijke incidenten zullen volgen.
Waarom moeten spelers vaak in kerken of kapellen zijn?
Pokémon Gyms of Stops, waar spelers elkaar ontmoeten, moeten gemakkelijk te herkennen en bereikbaar zijn en liefst niet wijzigen van plaats of bestemming. Winkels kunnen al eens verdwijnen of van naam veranderen, met kerken gebeurt nu eenmaal minder makkelijk.
Bert Van Wassenhove, een expert in digitale marketing die de rage van Pokémon Go geamuseerd aanziet, verklaart: Het spel bouwt verder op een gelijkaardig game, Ingress. Heel wat zogeheten landmarks in Ingress waren kerken en kapellen, dus ook in Pokémon Go. Vanuit mijn thuis is de dichtstbijzijnde Stop inderdaad een kerk. Ik merk dat ook nissen met mariabeeldjes, zoals je ze bijvoorbeeld in Gent veel ziet, ook populaire plekken zijn.
Wat zijn de reacties?
Uiteraard is niet iedereen gelukkig met het feit dat kerken (alleen maar) worden bezocht omdat ze in een spelletje voorkomen. Anderen zien er mogelijkheden in. Zo verschenen op discussiegroepen zoals Reddit de voorbije dagen vragen en verhalen van Amerikaanse priesters en pastorale medewerkers. Zoals van pastoor Kaup in Lincoln, Nebraska: Ik hoorde enkele kinderen opscheppen dat ze in de parochiezaal een Charmander Zar hadden gevangen.
Toen ik de app downloadde, ontdekte ik dat de kerk een Pokémon Stop was.
Ik vind dit een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten en, wie weet, uit te nodigen om binnen te komen. Elke ontmoeting met een mens is een kans om hem in contact te brengen met de Kerk.
Hoe willen Amerikaanse parochies hierop inspelen?
Een christelijke blog in Tennessee zette alvast enkele tips online. Denk eraan dat de Pokémonspelers misschien mensen zijn die al lang niet meer in een kerk zijn geweest. Een ideale gelegenheid om enkele vooroordelen en misverstanden uit de weg te ruimen.
Dus raden ze aan:
- Check in de app of jouw kerk een Pokémon Gym of Stop is.
- Bepaal de exacte locatie en zorg dat er iemand in de buurt is om spelers die langskomen te begroeten. Best iemand die het spel ook zelf speelt.
- Plaats welkomstborden die de mensen uitnodigen om binnen te komen.
- Bied een drankje aan.
- Post berichten over Pokémon via sociale media.
- Organiseer een activiteit rond Pokémon om mensen samen te brengen.
Straffe uitspraken...
En zeggen dat Pokémon Go zoals het er nu uitziet niet eens zo bijzonder is, noch grafisch, noch qua mogelijkheden. Met andere woorden: er is nog veel marge tot verbetering. Het verleidde de website Christian Today tot de boude stelling:
Pokémon Go is misschien wel de beste mogelijkheid voor evangelisatie in dit millennium.
Maar of dit game écht kansen inhoudt voor de Kerk - het is nog maar de vraag.