Olivier Messiaens meesterwerk wordt eind mei gespeeld in Gent. © CCV
10 redenen om met CCV naar Messiaens ‘Quatuor’ te gaan luisteren
- Het Quatuor pour la fin du temps geldt als één van de meesterwerken in de 20ste-eeuwse kamermuziek.
- Het is geschreven voor de ongewone bezetting van klarinet, piano, viool en cello – een combinatie die je zelden live hoort.
- Van meditatief tot grillig: de muziek van Messiaen is hoogst origineel.
- Het werk uit 1941 biedt een toegankelijk opstap naar het oeuvre van Messiaen. Het verenigt zijn twee grote passies: religie en ornithologie.
- Het Quatuor kent een uitzonderlijke ontstaansgeschiedenis. Het publiek van de eerste uitvoering bestond uit enkele honderden krijgsgevangenen in een Duits werkkamp in Görlitz, Silezië, op de grens van Duitsland en Polen. Componist Messiaen en zijn drie medemuzikanten zaten er toen gevangen.
- De muziek wordt in Gent gespeeld door Het Collectief, een topensemble van Belgische muzikanten dat al 20 jaar bestaat. Het Quatuor behoort tot zijn vast repertoire.
- Ze brengen het werk op een uitzonderlijke locatie: het hoogkoor van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Dat zorgt ongetwijfeld voor een bijzondere beleving.
- Musicoloog en CCV-medewerker Jan Christiaens zorgt voor een deskundige maar toegankelijke inleiding, die perfect voorbereidt op het concert en de klankwereld van Messiaen.
- Jan Christiaens omschrijft het werk als ‘een hemelse liturgie’. De componist vond zijn inspiratie in enkele verzen uit het Bijbelse boek Openbaring.
- Voor de lezing én de uitvoering door topmusici samen betaal je niet meer dan 15 euro.
Schrijf je hier in voor lezing en concert.
Hieronder kan je luisteren naar het prachtige Louange a l’eternité de Jesus, het vijfde deel uit het Quatuor dat alleen door cello en piano wordt vertolkt.