Mark Van de Voorde: Wegwijzer in tijden van angst

Door angst te bestrijden en verzoening te betrachten kunnen wij volgens Mark Van de Voorde verdraagzaamheid en vrijheid veilig stellen.
01/06/2017 - 13:39
Publicist en columnist Mark Van de Voorde
Publicist en columnist Mark Van de Voorde © Archief KerkNet

Publicist Mark Van de Voorde, oud-hoofdredacteur van Kerk & leven en oud-raadgever van de (eerste-)ministers Herman Van Rompuy, Yves Leterme en Steven Vanackere, roept in een essay op om niet toe te geven aan de angst. Angst brengt ons steeds verder af van vrede en verdraagzaamheid. Het is weliswaar een normale menselijke houding en ook een manier om ons te verdedigen. Maar angst is redeloos en zij dreigt door sommigen politiek misbruikt te worden. Angst mag niet te lang duren, omdat zij anders een levenshouding wordt en wraak en wanorde de plaats innemen van wet en orde.

In plaats van angst te hebben die verdeelt, moeten wij de moed opbrengen om ons niet te laten verdelen en alert te zijn. Mark Van de Voorde.

Van de Voorde, tevens columnist bij Kerknet, stelt vast dat velen, mede door de aanslagen in Parijs en Brussel, de indruk hebben dat de wereld er nooit erger aan toe was. In een samenleving die te lang gebukt gaat onder angst, krijgt de natuur de overhand op de cultuur. Onze instincten maken ons dan roekeloos, genadeloos en uit op wraak en zij duwen ons in de dwangbuis van geweld. Verzoening is de ultieme weerlegging van angst. Maar wie verzoening nastreeft neemt ook een risico. Samen, ook als kerk en kerkgemeenschap, moeten wij vrijheid, verdraagzaamheid en weerbaarheid opnieuw in balans brengen. Dat vereist dat wij opnieuw in gesprek durven gaan met de grondlagen van onze cultuur, waaronder onze joods-christelijke erfenis.

Bestellen: Mark Van de Voorde, Vrij, verdraagzaam, weerbaar, Halewijn, Antwerpen, 2016, 72 p.