Paus Franciscus op weg naar tweede diplomatieke succes

Na de belangrijke bijdrage in de Cubaans-Amerikaanse toenadering, zet het Vaticaan nu zelf een belangrijke stap voorwaarts in zijn relaties met China.
28/12/2016 - 14:36

De Chinese overheid verwacht van het Vaticaan meer pragmatisme, toegeeflijkheid en belangrijke stappen om de relaties met China te verbeteren. Dat zegt Wang Zuoan, de Chinese verantwoordelijke van de Staatsadministratie voor Religieuze Zaken bij het begin van 9deVergadering van de Chinese Katholieke Afgevaardigden, met 365 deelnemers (onder meer 59 bisschoppen) uit 31 provincies. Zij kiezen onder meer de voorzitters van de Chinese Bisschoppenconferentie en de Patriottische Vereniging. De vorige bijeenkomst vond in december 2010 plaats. Het overleg duurt nog tot 31 december.

Volgens Peking moet de bijeenkomst de integratie van de katholieke activiteiten in de Chinese samenleving en cultuur te bevorderen. Zuoan benadrukt dat er gezocht wordt naar een consensus met Rome. Plaatselijke kerkgemeenschappen zouden voortaan zonder inmenging van Rome onafhankelijk en autonoom bisschoppen moeten kunnen benoemen.

Nieuwe lente

De banden tussen Peking en de Heilige Stoel werden in 1949, met de uitwijzing van buitenlandse missionarissen, verbroken. De vorige bijeenkomst van gedelegeerden van de officiële katholieke Kerk vond zes jaar geleden plaats. Romegetrouwe katholieke bisschoppen kregen van paus Benedictus XVI toen nog verbod om aan de bijeenkomst deel te nemen. Nu maakt het Vaticaan geen enkel bezwaar. Dat de Chinese staatstelevisie CCTTV  in haar Engelstalige uitzendingen verslag uitbrengt van de bijeenkomst illustreert de nieuwe wind in de relaties tussen Peking en de H. Stoel. 

Wij verwachten dat de Heilige Stoel een flexibelere en pragmatischere houding aanneemt en belangrijke stappen zet om de wederzijdse relaties te verbeteren. Wang Zuoan.

China diplomatie

Paus Franciscus kondigde al van bij de start van zijn pontificaat aan dat de verbetering van de relaties met de machthebbers in Peking een van zijn prioriteiten is. Dat leek slechts een verre droom. Maar dat Franciscus als eerste paus door het Chinese luchttruim mocht vliegen en de hoffelijkheid bij de wederzijdse groeten vormden toen al een eerste aanduiding van de kentering. De H. Stoel heeft al jaren een diplomatiek akkoord met Vietnam, dat de communistische machthebbers het recht geeft een veto uit te spreken over een bisschopsbenoeming. De Vaticaanse diplomatie hoopt al jaren om dat model ook naar China te exporteren. Volgens insiders bereikten diplomaten van Peking en de H. Stoel eerder dit jaar een akkoord waarbij Peking bisschoppen na overleg met het Vaticaan formeel kan benoemen en Rome een vetorecht zou krijgen. Voor Peking blijven bisschopsbenoeming door de paus, zoals die wereldwijd gebruikelijk zijn, onaanvaardbaar omdat dit een inmenging betekent in hun binnenlandse aangelegenheden.

Bron: Reuters/Asianews