#Thuis ~ 101 tips om er iets goeds van te maken
Het virus is uit zijn kot. En daarom zitten wij weer ín ons kot. Het voelt als een beknotting en slaat velen uit evenwicht. Maar hoe we ermee omgaan, bepalen we nog altijd grotendeels zelf. Het is niet onmogelijk om uit de lockdown iets goeds te halen. Met deze ideeën kan je alvast wat inspiratie opdoen. Wekelijks komen er nieuwe ideeën bij. Zelf een suggestie doen, kan in het reactieveld onderaan of via mail.
Uitgelicht deze week
25 januari • UCSIA organiseert een webinar via Zoom met als titel De toekomst is geen wit blad. Daarin gaan Gie Goris, gewezen hoofdredacteur van Mo*, en wetenschapshistoricus Bert De Munck van Universiteit Antwerpen in gesprek over de samenleving na corona. Wordt het een game changer of zullen bestaande structuren juist versterkt worden? De geschiedenis leert alvast dat een historische gebeurtenis altijd in relatie staat tot reeds bestaande maatschappelijke structuren. Meer info.
27 januari • In naam van de waarheid is een docuvoorstelling van Theater Malpertuis & Victoria Deluxe over waarheid en fake news. Aanleiding is de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli. Op vraag van de organisatoren schreven 10 actuele Multatuli’s een rede over het onderwerp. De livestream begint om 20 uur en is gratis. Om de link te ontvangen, stuur je een mail naar de Unie der Zorgelozen met de vermelding ‘livestream In Naam van de Waarheid’. Lees meer
Vanaf 3 februari • In vier lezingen van de KU Leuven bekijken experten hoop vanuit een andere invalshoek. Wat betekent hoop voor iemand die in de gevangenis zit, en weet dat hij/zij er nooit levend zal uitkomen? Wat voor een ernstig zieke? Welke hoop kan je lezen in de vaak anonieme economie en dreigende ecologie? En komt men ook in de theologie tot een nieuwe 'akte van hoop'? Priester Marc Steen, docent aan de faculteit Theologie en Godsdienstwetenschappen, bijt de spits af op 3 februari. Inschrijven om een link naar de opname te ontvangen, doe je via deze link.
Leer iets nieuws van a tot z
Hoe leer ik ... mondharmonica spelen • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met de letter m een geestige video op, waarin Percy Tienhooven je leert mondharmonica spelen. Meteen is het een kennismaking met een inspirerende man, geboren met een genetische afwijking waardoor hij fysiek ernstig beperkt is. Maar zijn kleine longinhoud houdt hem alleszins niet tegen om energieke muziek te maken! Op een podium voor een 500-koppig publiek in Almere vertelt hij zijn hele verhaal. Ook die video is het bekijken waard.
Tekst gaat verder onder de video.
Hoe leer ik ... luisteren naar mijn gevoelens • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met de letter l een lange video op, waarin jezuïet Nikolaas Sintobin je leert luisteren naar je gevoelens met het levensgebed en zo te komen tot een beter leven, vooral ook tijdens corona. Bekijk de video.
Hoe leer ik ... koffie drinken als een echte Italiaan • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met de letter k deze leuke video op, waarin je 5 tips krijgt om als een echte Italiaan koffie te bestellen én te drinken aan de bar. Heerlijk.
Hoe leer ik ... jongleren • Nog geen bijzondere plannen voor deze vakantie? Ten prooi aan verveling? Of weet je niet meer hoe je je kinderen kan boeien? Hier is de oplossing... Geleid door het alfabet en YouTube kwamen we namelijk bij een video waarin je leert jongleren met drie ballen. Niet moeilijk, maar enige uren trainingplezier gegarandeerd, alleen of samen!
Hoe leer ik ... iets uit het hoofd • Voor alle studenten die momenteel hard beginnen te blokken voor hun januari-examens vonden we een heel behulpzame video. Geleid door het alfabet en YouTube kwamen we namelijk bij deze video waarin psychologe Najla Edriouch enkele handige tips geeft om leerstof te verwerken. Veel succes!
Hoe leer ik ... hoelahoepen • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met de letter h een video op waarin je leert bewegen met een hoelahoep. Deze keer lukt het je echt, veel plezier!
Hoe leer ik … gregoriaans zingen • Wishful Singing en Herman Finkers komen met een vervolg op de succesvolle onlinecursus gregoriaans. In 7 online lessen leer je een volledige Mariavesper zingen. De vervolgcursus is geschikt voor iedereen die de basiscursus heeft gevolgd of al over basiskennis van het gregoriaans beschikt. Meer over basis- en vervolgcursus lees je op de website van Wishful Singing. Bekijk hier alvast de trailer.
Hoe leer ik ... fluiten • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met de letter f deze video op, waarin je op je vingers leert fluiten. Moet je die kat zien reageren! Tip: bekijk de video samen met bubbelgenoten of met vrienden via Facetime en houd een wedstrijdje. Bij wie lukt het eerst?
Hoe leer ik ... het evangelie uitleggen • Je haalt veel energie en vreugde uit je geloof en zou dat graag doorgeven aan anderen maar je weet niet hoe? Ontdek het met deze video met als insteek: er was eens een koning die een kind zag verdrinken. Zou hij zijn zware gewaden uittrekken en in het water springen om het te redden?
Hoe leer ik ... dansen op 'Jerusalema' • Leer met een Vlaams gezin de simpelste moves van de Jerusalema. Nee, we zijn dat liedje nog lang niet beu! Voel de goede vibes door je lichaam stromen!
Leren … composteren • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met insteek Leren c… een video op waarin je met Aveve leert composteren.
Learn to … buikdansen • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met insteek Learn to b… deze video op, waarin je samen met Leilah Isaac leert buikdansen in een halfuurtje. Eens iets totaal anders om je gedachten te verzetten, alleen of in je bubbel. Veel dansplezier en laat het ons weten als je klaar bent voor een try-out!
Learn to ... appreciate what you have • Elke week leren we iets nieuws. Op de poef selecteren we een video, enkel geleid door het alfabet en YouTube. Deze week leverde een zoektocht met insteek Learn to a… deze boeiende TED-talk op van de Oostenrijkse benedictijn David Steindl-Rast. Denk je dat jouw geluk je dankbaar maakt? Het is net andersom: dankbaarheid maakt gelukkig.
Solidariteit
Rikolto • Rikolto (Vredeseilanden) hield een live kookworkshop om geld in het laatje te brengen voor zijn werking. Januari is traditioneel een actiemaand voor de ngo, maar dit jaar moest een alternatief worden bedacht voor de deur-aan-deur- en schoolverkoop van de iconische kettingventjes. Tijdens de kookworkshop werden ook de projecten van partners voorgesteld. Rikolto mag terugkijken op een geslaagde actie. En hopelijk smaakte het meergangenmenu? Bekijk de video.
Broederlijk Delen • Op 17 februari begint de veertigdagentijd naar Pasen. Daarmee is ook het startschot gegeven voor de campagne van Broederlijk Delen 2021. Dit jaar luidt het thema Delen als hefboom voor systeemverandering. Bedoeld wordt een nieuw economisch systeem met sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid als uitgangspunten. Schrijf je in voor een van de digitale lanceermomenten en ontdek wat je - ook in coronatijd - kan doen!
Dromenvangers • Denise wil gaan petanquen en Irma droomt van een kooroptreden. Iedereen koestert dromen, grote en kleine. Ook mensen met een beperking, bewoners van een wzc of mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarom lanceert Present het project Dromenvangers. Iedereen vanaf 16 jaar kan een droom waarmaken van een bewoner uit een aangesloten zorg- en welzijnsvoorziening. Wil jij wel eens optrekken met een van hen? Ontdek hun dromen in het overzicht, handig gestructureerd naar achtergrond van de dromer en soorten dromen.
Wenskaartjes • Wakker voor Vrede lanceert een oproep om wenskaartjes te sturen naar mensen die het moeilijk hebben. Opgericht voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog is de beweging nog altijd sporadisch actief. Nu brengt ze wenskaartjes uit waarvan de opbrengst naar TEJO gaat (laagdrempelige psychologische hulp voor jongeren). Lees meer.
Welzijnszorg • Heb je de petitie al getekend? Daarin pleit Welzijnszorg voor degelijke huisvesting voor iedereen. Wist je dat 1 op de 5 gezinnen geen degelijke woning kan betalen? Ze wonen op straat of in ongezonde omstandigheden.
Hapklaar genieten
Muziek • Pop en klassiek lopen door elkaar in de reeks Bijbelse muziek, waarin Piet De Loof de beste songs en sonates uitkiest op basis van bijbelse thema's als de verloren zoon, de schepping, Prediker of het Hooglied.
Artikel | 8 liedjes die hoop geven • Piet De Loof selecteerde 8 liedjes die hoop geven in tijden van corona. Elvis en Will Tura staan voor je klaar!
Podcast | Het verdriet van den bak • Leo De Bock interviewde Siska Deknudt, aalmoezenier in de gevangenis van Beveren. Wandel mee door de gangen en langs vergrendelde deuren, beluister gedetineerden en vrijwilligers. En wordt stil. Ontdek de podcastreeks.
Video | Doen wat niemand doet • Een hartverwarmend verhaal over mededogen met de vele mensen die door de samenleving werden uitgespuwd. Leo De Bock ging op pad met Niek Everts van 't Vlot. Bekijk de video.
Podcast | Bob Dylan en de monnik • In een reeks podcasts neemt benedictijnermonnik Thomas Quartier je mee in de muziek van Bob Dylan. Bekeken met de ogen van de monnik - een oertype dat we allemaal ergens in ons hebben volgens Thomas Quartier - ontdek je verbazend veel nieuwe betekenissen. Ontdek zijn soundcloud-kanaal.
Musea Brugge • Aan de ramen van het Brugse Volkskundemuseum kan je in deze periode kerststallen van overal ter wereld zien. Online kan je een tentoonstelling bekijken over de uitvinding van de kerststal. Ontdek hoe het kerstverhaal door de eeuwen heen steeds meer vorm kreeg. Ken je de traditie van de kerstwiegjes, ontstaan in vrouwenkloosters en begijnhoven vanuit het verlangen de geboorte van de Redder nog meer te verinnerlijken
Video | Symfonieorkest Vlaanderen • Symfonieorkest Vlaanderen publiceerde op kerstavond een originele kerstvertelling met gekende kerstliederen, gebracht door sopraan Lore Binon en het orkest onder leiding van Dirk Brossé. Acteur Wouter Bruneel en poppenspeler Dirk De Strooper brengen een vrolijk gestoorde versie van het kerstverhaal. Bekijk en beluister.
Video | Zandkunst • De nieuwste video's van zandkunstenaar Immanuel Boie zijn opnieuw pareltjes. Op muziek van de Amerikaanse christelijke popzangeres Lauren Daigle(Light of the World) strooit hij wonderlijke taferelen bij de bede Kom, Immanuel. Bekijk de video. De zandkunstenaar - zelf genoemd naar de Redder maar ook aanspreekbaar onder het pseudoniem De Zanderling - bracht het kerstverhaal al talrijke keren in beeld. Hier vind je een video waarin hij met een verteller het hele verhaal brengt voor kinderen. Een verkorte versie daarvan, op Nederlandstalige muziek en zonder verteller, vind je hier.
Videomapping kersttafereel • Je wist wellicht al dat de heilige Franciscus de eerste was die de kerststal - compleet met mens en dier - nabouwde om de geboorte van Christus te herbeleven. Nu herleeft dit Kerstmis van Franciscus in de fresco's van Giotto, geprojecteerd op de gevel van de basiliek van Sint-Franciscus in Assisi. En zo ontmoeten traditie en moderniteit elkaar in de franciscaanse spiritualiteit. Bekijk de video.
Video | Cabaret • Herman Finkers is een Nederlandse cabaretier en katholiek met een passie voor gregoriaans. Tijdens zijn voorstellingen komt zijn geloof af en toe op een verrassende manier ter sprake. Zoals in dit fragment uit de conférence Kalm aan en rap een beetje.
Adventskalender Mayer van den Bergh • Het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen opent op zijn website en Facebookpagina elke dag een deur van de adventskalender. Daarachter ontdek je in een kort filmpje telkens weer de prachtigste voorwerpen en schilderijen uit de collectie, met een link naar advent en Kerstmis. Like de Facebookpagina van het museum en maak elke dag een klein ommetje.
Video | Sinterklaas door de ogen van Toon Hermans • Zijn sketches zijn niet kapot te krijgen. Geniet opnieuw van Toon Hermans' hilarische sketch over Sinterklaas.
Video | Door de advent met Jozef • Over Jozef weten we niet veel. Hij spreekt geen woord in de Bijbel. Haast even stil als Maria ondergaat hij de gebeurtenissen, waarbij vertrouwen het wint van twijfel en angst. Op zijn website Christian Art stelt Patrick Van der Vorst een filmpje voor dat je de advent doet beleven door de ogen van Jozef en de artistieke hand van eeuwen kunstenaars. Bekijk het filmpje.
Magazine | Klooster! • Ken je de tijdschriftenreeks Klooster! al? In de 13de editie staat het thema verlangen centraal. Ruim 100 bladzijden voedsel voor geest en lichaam. Op de cover staat Ad Lenglet, monnik in de abdij Sint-Benedictusberg in Mamelis. Ontdek de bestelgegevens.
Jukebox • Deze online jukebox is echt geweldig. Radioooo is een project van muziekliefhebbers die besloten hun platen met elkaar en met de wereld te delen. Het resultaat is een website waarop je ruim een eeuw muziek uit alle delen van de wereld kan zoeken en afspelen. De collectie blijft uitbreiden en is al quasi eindeloos. Per decennium is er voor bijna elk land wel een lied te vinden. Of stel in op de shuffle-modus en beluister aaneensluitend de keuze van de curatoren. Ook heel mooi vorm gegeven. Heerlijk om eindeloos te audio-surfen! En vind je niet wat je zoekt? Breng zelf je eigen muziekkeuze aan.
Video | Wijsheid van jong en oud • In deze schattige video stellen een opa en een kleinkind om beurten vragen aan elkaar. De antwoorden zijn ontwapenend. Zou jij ouder willen zijn? Misschien, ik zou dan kunnen trouwen. Jakkie!
Video | Kerknet Live • Herbekijk op de tweede aflevering van Kerknet Live, een talkshow waarin we in gesprek gingen met de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska en Duitse-Nederlandse benedictijn Thomas Quartier over de actualiteit van de voorbije maand november.
Podcast | Mijmering bij advent • In een podcast van Ignis Webmagazine geeft jezuïet Gregory Brenninkmeijer een inkijk in de Ignastiaanse adventsretraite. Hij heeft het over het verlangen waarmee je aan zo'n retraite begint, over het komen van God – Ik verwacht geen baby in een kribbe, Jezus komt elke dag en wel in het concrete leven – en over zijn eigen verwachtingen voor de wereld. Wat vindt u het mooiste van God?, vraagt de interviewer. Brenninkmeijer: Het heeft lang geduurd voordat ik de waarde van de godsnaam zag – Ik zal er zijn. Ik was meer bezig met: Hij moet mij helpen om dit of dat, Hij moet die genezen, dat voorkomen en weet ik wat. Maar dat is consumptief. Terwijl leven met Hem en ervaren dat Hij er in alle mogelijk omstandigheden is, dat geeft diepte aan de realiteit. Beluister de podcast. Schrijf je in voor de adventsretraite.
Video | Virtueel koor zingt The Irish Blessing • Een van de mooiste dingen die uit de lockdown voortkomen, zijn de creatieve initiatieven van muzikanten en in het bijzonder koren. De oer-Ierse hymne Wees Gij mijn zicht werd opgenomen met medewerking van ruim 300 kerken en koren. De tinwhistles en doedelzakken worden aangevuld met een hedendaagse beat en Afrikaanse djembe's. Laat je meevoeren naar het smaragdgroene eiland.
Video | Virtueel koor zingt Ave Maria • Een Spaanse organisatie liet 450 mensen thuis het Salve Regina zingen en voegde alles samen tot één groot virtueel koor. Indrukwekkend!
Boek | Infographic Bijbel • Ken je De infographic Bijbel al? Meer dan 100 informatieve afbeeldingen geven een heel nieuw inzicht in het Oude en Nieuwe Testament. Zo kom je in een mooie grafiek te weten welke figuren het vaakst aan bod komen in beide delen, welke de meest voorkomende namen zijn van God, welke vrouwen in de Bijbel een rol spelen, de top 5 van onderwerpen waarin Jezus onderwees en noem maar op. Ook onderling houden de infographics een zinvol verband, zodat je bij het overschouwen van het geheel een goed idee krijgt van de boodschap waar het allemaal om gaat. Ontdek de bestelinfo.
Videogame | Herinneringen ophalen • De videogame Brukel sleepte 3 prijzen in de wacht op de Belgian Game Awards. Ze werd gemaakt door de Belg Bob De Schutter, samen met zijn grootmoeder Bie Verlinden. In het spel geeft ze uitleg bij objecten in haar geboortehuis, een hoeve die Brukel werd genoemd, ten tijde van Wereldoorlog II. Het spel wordt gespeeld op een spelcomputer en kost 9,99 euro. Lees de recensie en bekijk de vlog van Liesbeth Last.
Tv-serie | Geloof en wetenschap • Geloof en wetenschap, het blijft voor velen een lastige combinatie. Voor sommige gelovigen omdat ze de Bijbelse scheppingsverhalen letterlijk nemen en voor sommige niet-gelovigen omdat menen dat alle christenen die verhalen letterlijk nemen. De Evangelische Omroep stuurde presentator Andries Knevel uit om de verhouding tussen beide bronnen van waarheid te onderzoeken. Andries en de wetenschappers is een geheel van uiterst boeiende afleveringen van telkens een klein halfuur. Hij ontmoette 5 gelovige wetenschappers, zoals de katholieke professor Beenakkers. Met stip aanbevolen!
Online | Wissel je raam • Een koppel uit Singapore raakte tijdens de quarantaine uitgekeken op hun raam… en lanceerden het online project Windowswap. Verander letterlijk je uitzicht!
Film | Bankier van het verzet • Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Tientallen miljoenen guldens zal hij onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit sluizen. Maar iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet. De film is onder meer te bekijken op Netflix, Itunes, MovieMax en YouTube Films. Bekijk alvast de trailer via deze link.
Video | Kerknet Live • Herbekijk op de allereerste aflevering van Kerknet Live, een talkshow waarin we in gesprek gingen met twee prachtige mensen: de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska en Duitse-Nederlandse benedictijn Thomas Quartier.
Muziek | Heaven Help Us All • Yves Erauw bracht samen met Guy, Alexia en Daddy Waku de gospelsong Heaven Help Us All van Stevie Wonder opnieuw uit. Geniet van deze troostvolle clip, opgenomen in de basiliek van Koekelberg. Kijk en luister.
Video en podcast | Twintigers • Ontdek de serie Twintigers, een briljante generatie van VRT NXT. In een serie YouTubevideo’s, maar ook in podcasts en artikels maak je kennis met de ‘jeugd van tegenwoordig’. Stuk voor stuk prachtige jonge mensen! Ontdek meer.
Online kunst kijken | Bruegel • Op de website Arts and Culture kan je gratis online tentoonstellingen bekijken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunst in België. Bekijk bijvoorbeeld het schilderij De val der opstandige engelen van Pieter Bruegel, een prachtig Bijbels werk dat voorgesteld wordt met een korte uitleg, net voldoende om ten volle te genieten van dit meesterwerk.
Met kinderen (en andere speelvogels)
Jongeren • IJD gaat digitaal. Ontdek alle ideeën voor jongerengroepen.
Spel | Escaperoom • IJD ontwikkelde een ontsnappingsspel rond de eucharistie. Klik de kruisjes aan op de foto van de kerk en ontdek de quizvragen. Heb je alles juist, dan krijg je een letter waarmee je op het einde en sleutel kan bemachtigen. Ontdek de fiches om het spel zelf te spelen.
Spel | Bijbelse helden • Het volk Israël wordt bedreigd maar gelukkig staan er dappere helden op om de vijand te verslaan. Lukt het jou om als eerste vijf dezelfde helden te verzamelen? In dit kwartetspel (eigenlijk kwintet) komen geschiedenis (historie) en Gods woord (His story) samen. Bekijk de bestelinfo op de website van Avimo en klik door naar catechetische spellen. Prijs: 14.99 euro
Kijktafel • De advent komt eraan. Maak thuis samen met de kinderen een kijktafel. Een mooi catechetisch moment verzekerd. Wie? Wat? Hoe?
Bijbelopvoeding • Het Nederlands Bijbelgenootschap hield een webinar waarin 5 leessleutels worden aangereikt voor Bijbelopvoeding met kinderen (kleuter en lagere school). De video is te herbekijken via YouTube. De sleutels? Lees eerst zelf grondig het bijbelverhaal, zet het kind in het midden, durf te leren van het kind, zorg voor kwaliteit en kies goed materiaal.
The Catholic Card Game • Elke speler kiest 10 witte kaarten. Eén speler wordt aangeduid als Card Czar of jury. Hij neemt ook nog een zwarte kaart. Daarop staat een uitspraak die aangevuld moet worden met de witte kaarten van de andere spelers. De legger van de grappigste combinatie wint de ronde. In deze variant van Cards against Humanity houden alle uitspraken verband met de christelijke traditie. Bestelinfo.
Share a box • Frisse ideeën nodig om tijd door te brengen met je kroost of kleinkinderen? Daar bedacht KWB wat op. De vereniging ontwikkelde enkele fijne producten voor gezinnen: de familiebox, de spelbox en de tuinbox met kinderen. Spelplezier, uitstappen en mooie herinneringen cultiveren, staan daarbij centraal. Ontdek alle producten en prijzen op de website Share a box.
Bezoeken
Huis van Alijn | Gent • Tasje Troost is een tijdelijke installatie over rouwen en troost in het folkloremuseum Huis van Alijn in Gent. In de kapel kan je werken bekijken die 4 illustratoren maakten als reactie op brieven van Gentenaars aan een dierbare overledene via het fictieve postkantoor 00/00/00. Kunstenaars lezen de brieven en maken er een tekening en interpretatie van. De hertekening wordt teruggestuurd naar de briefschrijver, als antwoord vanuit het postkantoor. Wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten, kan je er ook zelf een boodschap schrijven of tekenen en een kopje koffie drinken met de kunstenaars.
Op de koffie bij Damiaan • Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een app waarmee je op plekken als het geboortehuis van Damiaan naar het verleden en door de muren kan kijken. De app Augmented Routes legt een virtueel laagje over erfgoedparels tussen Mechelen en Diest. Een fietstocht langs de erfgoedsites als het begijnhof in Diest of het geboortehuis van pater Damiaan wordt op die manier een unieke ervaring. Je wordt er welkom geheten door begijntjes van 200 jaar geleden en door Jozef De Veuster zelf. Lees ons artikel hierover.
Al wandelend erfgoed ontdekken • Altijd al iets willen weten over het religieuze erfgoed op je weg? Met de app van Faro heb je een echte gids in je broekzak. We zochten 3 boeiende wandelingen voor jou uit.
Parcum • Sinds 18 december loopt in Parcum een tentoonstelling over geneesheiligen. In de middeleeuwen zochten katholieke gelovigen hun toevlucht tot heiligen. Hun steun bij onheil, rampspoed, ziekte en tegenslag. Met heel wat legendes, rituelen en gebruiken tot gevolg. Soms vergeten. Maar vaak ook vandaag nog een troost en kracht voor veel mensen. Stukken uit de eigen collectie laten je kennismaken met de rijkdom aan geneesheiligen in Vlaanderen. Maar vooral ook met vertederende en soms grappige rituelen en gebruiken. In een moeilijke tijd brengt deze focusexpo een glimlach op je gezicht! Ontdek de tentoonstelling.
Teseum • De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren is op zichzelf al een bezoekje waard. Maar dan moet je de ondergrond en de bovenverdieping nog ontdekken! Daar bevindt zich het Teseum (samentrekking van het Latijn voor schatkamer en museum). Het museum combineert een archeologische site onder de basiliek en ware pronkstukken uit de schatkamer van de kanunniken die er ooit de plak zwaaiden. Lees het artikel.
Museum De Mindere • Als erfgoed jou stoffig in de oren klinkt, ben je nog niet in Museum De Mindere in Sint-Truiden geweest. Het kleine franciscaanse museum is een omweg meer dan waard. Hier maak je kennis met een jongeman die durfde te dromen van een betere wereld. Lees het artikel.
Natuur • Wist je dat Vlaanderen welgeteld 1 Nationaal Park heeft? Dit 5700 hectare natuurgebied strekt zich uit over Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Je vindt er paarse heidevlakten, bossen, hoge toppen met prachtige vergezichten, zeldzame planten en dieren. De uitgestrekte zandvlakte en helderblauwe meertjes zijn restanten van de vroegere glasindustrie, maar worden nu helemaal ingepalmd door de natuur.
Openluchtexpo Villers-la-Ville • De voormalige cisterciënzerabdij in Villers-la-Ville is vandaag dé gedroomde plek voor openlucht concerten en tentoonstellingen. Voor de 20ste verjaardag van de Fondation Folon zet ze tot eind februari een twintigtal monumentale en originele beelden van Jean-Michel Folon (1934-2005) in de kijker. Deze Belgische kunstenaar geniet in Vlaanderen lang niet even grote bekendheid als in het zuiden van het land en internationaal. Tijd dus om hem te ontdekken! Wij gingen alvast genieten.
Sint-Pieterskerk Leuven • De gerestaureerde Sint-Pieterskerk in Leuven is absoluut nog eens een bezoek waard. Dankzij een samenwerking met Museum M kan je er meesterwerken als Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts bekijken met een slimme 3D-bril. Je ziet de topwerken van heel dichtbij en wordt ondergedompeld in een virtuele beleving. De kerk met belfort is overigens UNESCO werelderfgoed. Alles kan coronaveilig. Ontdek meer.
Verdiepen
4 januari • Het Nederlandse debatplatform Ruw had de Vlaamse doctor klinische psychologie Paul Verhaeghe te gast over corona en de toekomst. De video is online te bekijken. In eerder boeken werkte Verhaeghe de relatie uit tussen psychische aandoeningen van tegenwoordig en de wereld waarin we leven. De samenhang is niet toevallig. Corona dreef hem nu tot een vlammend betoog over wat we eraan kunnen doen. In Houd Afstand Raak Me Aan (2020) komt psycholoog tot een heel concrete agenda voor de toekomst. Wat moeten we veranderen in de samenleving om in het reine te komen met onszelf en onze verlangens?
Video | Het klimaatbetoog • Bekijk en herbekijk Het klimaatbetoog van Nic Balthazar via VRT NU. Het noodzakelijke verhaal, ongemakkelijk maar onmogelijk te negeren. En gelukkig brengt Nic Balthazar het met een beetje (zwarte) humor en mild voor de bezorgde luisteraar.
Boek | Kris Berwouts • Na zijn naslagwerk Congo's gewelddadige vrede was auteur Kris Berwouts toe aan een persoonlijker werk over de regio van de Grote Meren, waar hij ruim 30 jaar lang actief was als ontwikkelingshelper en journalist. In Mijn leven als mushamuka schotelt hij je sappige schetsen voor van Rwanda, Burundi en Congo. Geen uitgebreide analyses van complexe situaties, maar genoeg achtergrond om mee te kunnen met een persoonlijk verhaal over kleine en grote helden die Berwouts persoonlijk kent. En een van die helden is volgens ons Kris Berwouts zelf. Ontdek de bestelinformatie.
Online cursus Bijbel lezen • De Bijbel beginnen lezen, kan echt ontmoedigen. In 10 lessen van 10 minuten krijg je genoeg basis mee om de Bijbel met smaak en inzicht te lezen. Ontdek het programma en schrijf je in!
Video | Zwijgen is geen optie • Polarisering in de samenleving leidt tot een machteloze politiek die niet in staat is de juiste oplossingen aan te dragen voor complexe problemen. Hoe we daaruit geraken? Christophe Busch, voormalig directeur van Kazerne Dossin, leidt nu het Hannah Arendt Instituut over burgerschap. Hij ziet alleen een oplossing in de beoefening van empathie, gecombineerd met messcherpe analyses gebaseerd op een breed historisch besef. Bekijk of beluister, video of podcast.
Podcast | Liturgie • Wat is liturgie precies en waarom vieren we zoals we vieren? Dat en nog veel meer kom je te weten in de podcastreeks Weg van de liturgie van Katholiek Leven (website van de Nederlandse bisschoppen). In de reeks van minstens 6 podcasts komen de Vlaamse liturgiedocent Samuel Goyvaerts en een parochiepriester en vicaris uit Groningen-Leeuwarden aan het woord. Ontdek alvast de eerste aflevering.
Online gebedswake • December is de donkerste maand van het jaar. Met Light up the night wil IJD Gent graag wat licht in de huiskamers brengen. Op zaterdag 12 december van 20 tot 21 uur verbinden we ons digitaal met de zusters Bernardinnen. Wie wil, kan een gebedsintentie doorsturen die opgenomen wordt in het gezamenlijk gebed en waarvoor een kaarsje wordt aangestoken. De wake wordt opgeluisterd met muziek uit Taizé. Steek ook zelf een kaarsje aan, bid mee, val stil... Iedereen is welkom op deze digitale wake.
Video | Betaalbaar wonen • Mensen die leven van een werkloosheidsvergoeding of leefloon, kunnen in Vlaanderen nauwelijks nog een betaalbare en goede woning vinden. Wonen is gewoonweg te duur geworden. Nochtans is degelijke huisvesting een basisrecht. Welzijnszorg voert tijdens deze advent campagne voor het recht op wonen. In de campagnefilm leer je waar de knelpunten zitten en hoor je het getuigenis van mensen met een armoede-ervaring.
Boek | (Top)dokter met een roeping • Gekneed door het idealisme van Mei 68 werd Réginald Moreels dokter ‘om de mensen te helpen’, en later ook mede-oprichter van Artsen zonder Grenzen in België. Hij was staatssecretaris Ontwikkelingshulp en reist geregeld naar Oost-Congo om belangeloos en onvermoeibaar mensen te genezen in erbarmelijke omstandigheden. De beelden daarvan in het programma Topdokters staan iedereen in het geheugen gegrift. In zijn boek blikt Moreels openhartig terug op zijn leven, waarin het idealisme nog altijd brandt als een toorts. Bestelinfo.
Tip. Nodig een vriend(in) uit om samen een boek te lezen en spreek af om bij elk hoofdstuk wat gedachten uit te wisselen. Dat is eens wat anders dan over het weer of over corona praten.
Cursus | Leren luisteren • Het is een groot cadeau om iemand echt te beluisteren en te aanvaarden, zeker in een periode van rouw en ziekte zoals nu tijdens de coronapandemie. In een cursus van Kerknet Academie vertelt pastor en jezuïet Jos Moons hoe je dat doet. Er zijn 5 onderdelen van ongeveer 25 minuten met telkens 2 video's en interactieve oefeningen en opdracht voor in het dagelijkse leven. Ontdek er alles over.
Boek | De Kerk is fantastisch • In De kerk is fantastisch (KokBoekencentrum, 2020) kijkt Rik Torfs naar de kerk vanuit acht verrassende invalshoeken. Zoals altijd is hij tegelijk serieus en grappig. Dat maakt zijn notities ook zo prikkelend. Torfs omschrijft zijn insteek in het eerste hoofdstuk als volgt: gewoon heel praktisch, eenvoudig, wellicht een beetje naïef. Wat kan een mens met de kerk zoal beginnen? Helpt ze het leven beter en gelukkiger te maken? Breder? Dieper? Het antwoord is: ja. En verder: Ik zal in dit boek niet beweren dat de kerk goed is. Maar ze is wel fantastisch. Bestelinfo.
Docu | Brave Blue World • Op Netflix kan je de documentaire Brave Blue World bekijken. Een klimaatfilm met een visioen: drinkwater voor iedereen op aarde, nog tijdens dit leven. Bekijk de trailer.
Kerknetreeks | Arvo Pärt • In 8 afleveringen bracht Piet De Loof het verhaal achter de mens en de muziek van de beroemde Estse componist Arvo Pärt. Hij legde het oor te luister bij drie muzikanten: Jan Christiaens (musicoloog en pianist, verbonden aan de vormingsdienst van het bisdom Gent), Marc Michael De Smet (jarenlang dirigent van zijn eigen Aquarius-ensemble, dat heel vaak werk van Arvo Pärt uitvoerde) en Maarten Van Ingelgem (componist en koorzanger). (Her)ontdek de reeks De wereld van Arvo Pärt op Kerknet.
Kerknetreeks | Bijbel van A tot Z • De reeks Bijbel van A tot Z is al aan zijn derde seizoen toe. In deze reeks gaat Jean Bastiaens alfabetisch te werk met woorden uit de Bijbel die vaak verkeerd begrepen worden of waarvan de betekenis door de eeuwen heen verschoof. Elk artikel is op zichzelf niet alleen een introductie in de wereld van de Bijbel, maar ook in de essentie van het christelijk geloof. Bekijk alle afleveringen.