Eurovisiemis in teken van Virga Jessefeesten — ‘Het vertrouwen in Maria is groot’

Bisschop Patrick Hoogmartens ging voor in de Eurovisiemis die op de feestdag van Maria Tenhemelopneming werd uitgezonden op televisie.
15/08/2024 - 12:09
De televisieviering kwam rechtstreeks vanuit de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt.
De televisieviering kwam rechtstreeks vanuit de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt. © Tony Dupont

In de Eurovisiemis die op de feestdag van Maria Tenhemelopneming werd uitgezonden op televisie, benadrukte de bisschop van Hasselt, Patrick Hoogmartens, dat de boodschap van deze dag de inspiratiebron is van de Virga Jessefeesten.

De televisieviering kwam  rechtstreeks vanuit de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt, waar deze namiddag de eerste ommegang van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten doorheen de centrumstraten trekt. In de Limburgse hoofdstad heet Onze-Lieve-Vrouw 'Maria Virga Jesse', of vertaald ‘Twijg van Jesse’, een symboliek die zijn oorsprong vindt in een christelijke interpretatie van een voorspelling van de profeet Jesaja. De Virga Jesse is de schutsvrouw van Hasselt. Het gotische eikenhouten Mariabeeld dat in de Virga Jessebasiliek staat, wordt er al sinds de 14de eeuw vereerd.

‘Het vertrouwen in Maria is groot’, sprak de Hasseltse bisschop. ‘Vandaar dat zoveel kerken en parochies wereldwijd aan haar zijn toegewijd. Vandaar ook dat haar beeld met Jezus op de arm wordt meegedragen in zoveel processies en ommegangen. Ze toont er telkens haar Zoon aan de wereld.’

Het gotische eikenhouten Mariabeeld dat in de Virga Jessebasiliek staat, wordt er al sinds de 14de eeuw vereerd.

De bisschop verwees voorts naar de hoopvolle boodschap van Maria Tenhemelopneming. ‘Haar tenhemelopneming is niet iets wat alleen háár betreft, het is de belofte van wat allen wacht die met Christus verbonden zijn. Deze boodschap is de inspiratiebron van de Virga Jessefeesten. In Hasselt willen de ommeganggroepen hoop geven aan onze wereld, die gebukt gaat onder zoveel onrecht, oorlog en onzekerheid. Ze roepen onder meer op om ‘ja’ te zeggen tegen Gods Liefde, net zoals Maria dat deed, en vreugde en blijdschap te beleven, zelfs onder het kruis. Een geloof kan immers bergen verzetten.’

Meer over de Virga Jessefeesten