Hasselt maakt zich op voor zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten

Zondag openen in Hasselt de 47ste Virga Jessefeesten. Naast de drie ommegangen is er ook een indukwekkend erfgoed- en kunstenfestival in de straten.
09/08/2024 - 17:29
Vanaf 11 tot en met 25 augustus is het feest in de Limburgse hoofdstad.
Vanaf 11 tot en met 25 augustus is het feest in de Limburgse hoofdstad. © Virga Jessecomité

De 47ste editie van de Virga Jessefeesten wordt zondagnamiddag 11 augustus om 15 uur symbolisch geopend met een openingsviering in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt. Daar zal de bisschop van Hasselt, Patrick Hoogmartens, een zegenwens uitspreken over de mariale feesten. Vervolgens wordt aan het stadsmuseum Het Stadmus de Langeman onthuld. Na zeven lange jaren mag de Hasseltse reus nog eens op 19 augustus door de centrumstraten trekken en zal hij er opnieuw erwtensoep uitdelen.


Ommegang

Het absolute hoogtepunt van de zevenjaarlijkse feesten is de ommegang op 15, 18 en 24 augustus. Centraal in de ommegang staat de Virga Jesse, zoals Maria in Hasselt wordt genoemd. Acht groepen en 1.500 deelnemers stappen mee. Met tekst, zang en dans tonen ze hoe het levensverhaal van Maria ook vandaag kan inspireren. Het staat nu al vast dat de bezoekers zich aan een ontroerend en hartverwarmend schouwspel mogen verwachten.  ‘De ommegang wordt gecreëerd samen met de deelnemers’, vertelt Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité. ‘Wat je als toeschouwer te zien krijgt, is hun authentieke verhaal. Een verhaal dat deugd doet. De ommegang is eigentijds en zowel inhoudelijk als vormelijk afgestemd op wat er op dat moment leeft. Elk zevende jaar wordt de ommegang volledig vernieuwd.’

We tonen Hasselt op z’n allerbest, trots op onze traditie en met een blik op de toekomst.

Steven Vandeput

burgemeester Hasselt

Bloemen, vlaggen, licht en muziek brengen in deze periode een feestelijke sfeer in de stad. De kapelletjes zijn opgefrist en kerken feestelijk bebloemd. Bewoners hebben hun Virga Jessevlaggen uitgehangen en de bijna 50 straatcomités of rotten versierden hun huizen en straten en plaatsten taferelen die verwijzen naar de mirakels van de Virga Jesse, die zevenjaarlijks in het straatbeeld verschijnen. Sommige rotten organiseren daar bovenop ook nog diverse activiteiten. En ook heel wat socio-culturele verenigingen bieden een waaier van activiteiten aan: van theatervoorstellingen over orgelconcerten tot vertellingen en tentoonstellingen.

‘De Virga Jessefeesten zijn er voor jong en oud. We tonen Hasselt op z’n allerbest, trots op onze traditie en met een blik op de toekomst’, zegt burgemeester Steven Vandeput.

Naast de ommegang en het culturele luik organiseert het Virga Jessecomité ook een toeristisch luik doorheen de context van de feesten. Zo zijn er onder meer gidsbeurten, wandelingen op eigen tempo en rijdt er een elektrische tram rond. Het is slechts een kleine greep uit het complete aanbod.

• Het volledige programma en alle activiteiten zijn te vinden op www.virgajessefeesten.be