
Pascal Gollnisch stopt bij L’Œuvre d’Orient, opvolger is bekend
Al vijftien jaar is Pascal Gollnisch als algemeen directeur van L’Œuvre d’Orient – en sinds 2014 ook als vicaris-generaal van het ordinariaat voor de oosters-katholieke christenen – het gezicht van de solidariteit van de Franse Kerk met de oosterse christenen. De monseigneur (want in 2012 benoemd tot ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’) is inmiddels 73 jaar. L’Œuvre d’Orient liet deze middag in een persbericht weten dat Gollnisch er eind augustus mee ophoudt en per 1 september in beide functies wordt opgevolgd door de huidige algemeen secretaris en woordvoerder van de Franse bisschoppenconferentie, mgr. Hugues de Woillemont. Omdat mgr. de Woillemont priester is van het bisdom Nanterre, tekent naast de raad van bestuur van L’Œuvre d’Orient ook bisschop Matthieu Rougé van Nanterre voor deze beslissing.

Gollnisch stamt uit een invloedrijke familie van intellectuelen, industriële en politici uit het noordoosten van Frankrijk, maar werd na studies aan het Franse seminarie in Rome in 1982 tot priester van het aartsbisdom Parijs gewijd. Hoewel het ordinariaat voor de oosters-katholieke christenen die op Franse bodem verblijven canoniek-rechterlijk niet afhangt van dat aartsbisdom, zijn het sinds de oprichting ervan door paus Pius XII in 1954 wel steevast de aartsbisschoppen van Parijs die er ordinarius van zijn.
Het was dan ook toenmalig aartsbisschop-kardinaal André Vingt-Trois die in 2010 Gollnisch voordroeg aan de beheerraad van L’Œuvre d’Orient als nieuwe directeur-generaal, net zoals het nu aartsbisschop Laurent Ulrich is die mgr. de Woillemont voordroeg.
Sinds haar oprichting in 1856 helpt L'Œuvre d'Orient de oosterse christenen, waar ook ter wereld.
Sinds haar oprichting in 1856 helpt L'Œuvre d'Orient de oosterse christenen, waar ook ter wereld. De Franse hulporganisatie heeft 80.000 donateurs en een solide netwerk van congregaties en andere partners in de landen waar ze intervenieert. Het gaat concreet om bijna 1.200 projecten, waarvoor L’Œuvre d’Orient jaarlijks bijna 39 miljoen euro ophaalt. Gollnisch zet zich naast dat projectwerk ook al jaren onvermoeibaar in om de oosterse christenen te verdedigen in de grote crisissen in hun thuislanden: in Irak, Libanon en Syrië, in Armenië, in Oekraïne, in Ethiopië en in het Heilige Land. Hij heeft daarbij bakens verzet, denk maar aan de samenwerking met de Franse Staat, die ondanks de principes van de laicité samen met L’Œuvre d’Orient een fonds voor de ondersteuning van (Franstalige) christelijke scholen in het Nabije Oosten heeft opgezet.

Hoe vreemd het mag klinken, mgr. de Woillemont heeft in een viertal jaar als secretaris-generaal van de Franse bisschoppenconferentie wellicht meer ervaring met de oosterse christenen opgedaan dan Gollnisch die vijftien jaar geleden had. De nieuwe topman was sterk betrokken bij de pastorale reizen die de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, mgr. Eric de Moulins-Beaufort, ondernam naar Egypte, Irak en Libanon; binnenkort trekken ze samen met Gollnisch nog naar Ethiopië. Wellicht zal de nieuwe topman, naarmate hij verschillende oosters-katholieke Kerken door en door leert kennen, eveneens binnen de hiërarchie van die Kerken benoemd en gewijd worden. Zo werd Gollnisch in 2015 koorbisschop in de Syriaaks-katholieke Kerk en archimandriet in de melkitische Kerk; in 2022 werd hij ook ‘remban’ van de syro-malankaarse Kerk.
Dag van de oosterse christenen
L’Œuvre d’Orient organiseert in Frankrijk ook al enkele jaren op de zesde paaszondag een internationale ‘dag van de oosterse christenen’. De kleinere Belgische zusterorganisatie – Solidarité-Orient/Werk voor het Oosten – heeft beslist dit jaar mee te doen, samen met het ‘Comité de Soutien aux Chrétiens d’Orient (CSCO)/Steuncomité voor Oosterse christenen’ dat alle oosterse Kerkgemeenschappen in ons land verenigt. Zij verzamelen op zondag 25 mei in de abdij van Bois-Seigneur-Isaac in Waals-Brabant, waar een gemeenschap van de Libanees-maronitische orde huist. De Belgische bisschoppenconferentie zet liever geen nieuwe algemene collectes op, maar het staat alle pastorale eenheden of andere religieuze gemeenschappen natuurlijk vrij op zondag 25 mei hun solidariteit met de oosterse christenen in gebed en daad vorm te geven.
Benoit Lannoo