Een op de twee Europese moslims krijgt te maken met racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie zijn sinds 2016 sterk gestegen, zegt het Europees Bureau voor Grondrechten. België doet het vooral slecht wat wonen betreft.
25/10/2024 - 14:21
Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen
Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen © Envato

Het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) interviewde 9.604 moslims in 13 Europese landen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. 

  • Bijna 1 op de 2 moslims (47%) ervaart discriminatie, een stijging ten opzichte van 39% in 2016. De hoogste percentages zijn te vinden in Oostenrijk (71%), Duitsland (68%) en Finland (63%). België doet het met 42% gemiddeld. De minst discriminerende landen zijn Zweden (18%), Spanje (18%) en Italië (23%).
  • Moslims worden het vaakst gediscrimineerd bij het zoeken naar werk (39%) of op de werkplek (35%), maar ook bij het kopen of huren van een woning (35%). België doet het wat dat laatste betreft slechter (43%) dan het Europese gemiddelde.
  • Een kwart van de ondervraagden kreeg de afgelopen 5 jaar te maken met discriminatie omwille van religie. Na etnische achtergrond is het de meest genoemde grond voor discriminatie. 
  • Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen, vooral bij het zoeken naar werk (45% vergeleken met 31%). Dit loopt op tot 58% voor jonge vrouwen (16-24 jaar) die religieuze kleding dragen.
  • 1 op de 4 (27%) moslims werd in de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek racistisch geïntimideerd, de meesten van hen meer dan eens.
  • Bijna de helft (49%) van de personen die in het jaar vóór de enquête door de politie werden aangehouden, dacht dat hun laatste aanhouding het gevolg was van etnisch profileren.
  • Een derde (31%) van de huishoudens van moslimrespondenten heeft moeite om rond te komen, vergeleken met 19% van alle huishoudens. Ze wonen twee keer zo vaak in overvolle huizen (40% vs. 17%). 

Sirpa Rautio, directeur van het FRA, spreekt van een 'zorgwekkende toename van racisme en discriminatie tegen moslims in Europa'. Volgens Rautio wordt die 'aangewakkerd door conflicten in het Midden-Oosten en verergerd door de ontmenselijkende anti-islamitische retoriek die we overal op het continent zien'.

 In plaats van verdeeldheid te zaaien in onze samenlevingen, moeten we ervoor zorgen dat iedereen in de EU zich veilig, opgenomen en gerespecteerd voelt, ongeacht hun huidskleur, achtergrond of religie.

Sirpa Rautio

Het FRA roept lidstaten op om hun focus op de bestrijding van racisme te vernieuwen, met inbegrip van strengere handhaving en straffen, meer middelen voor gelijkheidsorganen en het aanpakken van onrechtmatige politieprofilering. 

Bronnen: FRA persbericht (Engels)

Nieuws

Paus Franciscus gaat biechten in de Sint-Pietersbasiliek

Dat zei hij aan 15 franciscanen die in de Sint-Pietersbasiliek biecht horen. Ze doen hun werk goed, vindt de paus, die zelf bij hen te biechten gaat.

Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen

Racisme en discriminatie zijn sinds 2016 sterk gestegen, zegt het Europees Bureau voor Grondrechten. België doet het vooral slecht wat wonen betreft.

Zo moeten ze bijdragen aan een nultekort op de Vaticaanse begroting. Ontdek hoeveel een kardinaal die werkt in het Vaticaan vanaf november verdient.

Wat kan Kerk doen voor slachtoffers misbruik? Uw voorstellen

De katholieke Kerk publiceert haar jaarrapport over seksueel misbruik en vraagt de overheid om een kader voor de nieuwe parlementaire aanbevelingen.

Paus Franciscus rijdt voorbij een Chinese vlag tijdens zijn bezoek aan Mongolië in 2023

De verlenging komt enkele dagen na het verschijnen van een rapport over 10 bisschoppen die nog altijd door de Chinese staat vervolgd worden.

Gustavo Gutierrez (rechts) met Peruaanse intellectuelen in 2016

De Dominicanen in Peru maakten zijn overlijden dinsdag bekend via Facebook. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theologen.