Vijf keer meer meldingen van seksueel misbruik in de Kerk in het afgelopen jaar

De katholieke Kerk publiceert haar jaarrapport over seksueel misbruik en vraagt de overheid om een kader voor de nieuwe parlementaire aanbevelingen.
23/10/2024 - 17:04

In de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024 ontvingen de opvangpunten van de katholieke Kerk 218 meldingen van seksueel misbruik, vooral voor feiten uit de jaren 1950, '60 en '70. Dat is te lezen in het nieuwe jaarrapport over seksueel misbruik dat de Kerk op woensdag publiceerde. 

Tegenover de 47 meldingen van het vorige jaarrapport gaat het om vervijfvoudiging. Volgens een persmededeling is dit 'wellicht te verklaren door de VRT-reeks Godvergeten die werd uitgezonden in september 2023 en dus een positief effect heeft gehad om mensen aan te moedigen zich te melden'. 

De cijfers komen voort uit de werking van de kerkelijke opvangpunten voor slachtoffers van seksueel misbruik van minderjarigen in een pastorale relatie. Die opvangpunten kwamen er na de parlementaire commissie van 2010-2011 en een periode van vijf jaar waarin een Arbitragecommissie actief was (2012-2017). Nadien heeft de Kerk die werking op eigen initiatief voortgezet. 

Nu nieuwe parlementaire commissies in de Kamer en het Vlaams Parlement begin dit jaar met nieuwe aanbevelingen kwamen, vraagt de Kerk aan de nieuwe regeringen om een concreet kader voor de uitvoering daarvan. 

Herdenkingsdag

De bisschoppen vragen de geloofsgemeenschappen om op zondag 17 of maandag 18 november een herdenkingsviering te organiseren, aansluitend bij de VN-Werelddag voor de preventie en het herstel van seksuele uitbuiting, misbruik en geweld tegen kinderen. De Interdiocesane Commissie voor Liturgie (ICL) werkte een bundel uit met liturgische suggesties.

In de basiliek van Koekelberg zal op zondag 17 november om 17.30 uur een nationale herdenkingsviering plaatsvinden, voorgegaan door aartsbisschop Luc Terlinden. Er zullen enkele slachtoffers het woord nemen. In de kathedraal van Brugge heeft op die dag om 10 uur een herdenkingsmoment plaats, voorgegaan door bisschop Lode Aerts.

Actieplan

De bisschoppenconferentie werkt momenteel aan een aangepast actieplan tegen misbruik in de katholieke Kerk. Op zaterdag 7 december plant de Kerk een nieuwe ontmoetingsdag met slachtoffers van seksueel misbruik om het actieplan voor te stellen en te luisteren naar hun bedenkingen.

Meer weten

 

Nieuws

Wat kan Kerk doen voor slachtoffers misbruik? Uw voorstellen

De katholieke Kerk publiceert haar jaarrapport over seksueel misbruik en vraagt de overheid om een kader voor de nieuwe parlementaire aanbevelingen.

Paus Franciscus rijdt voorbij een Chinese vlag tijdens zijn bezoek aan Mongolië in 2023

De verlenging komt enkele dagen na het verschijnen van een rapport over 10 bisschoppen die nog altijd door de Chinese staat vervolgd worden.

Gustavo Gutierrez (rechts) met Peruaanse intellectuelen in 2016

De Dominicanen in Peru maakten zijn overlijden dinsdag bekend via Facebook. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theologen.

Bisschop Paskalis Bruno Syukur

Paus Franciscus aanvaardde het verzoek van de 62-jarige Indonesische franciscaner bisschop Paskalis Bruno Syukur om geen kardinaal te worden.

Stem nu voor de publieksprijs van het spirituele en christelijke boek 2024

Tot 15 november kan je nog mee beslissen welk spiritueel of christelijk boek de publieksprijs 2024 krijgt. Ontdek de 8 genomineerde boeken.

Mozambique kent sinds nieuwjaar 2024 een opleving van religieus geweld door Islamitische Staat dat onder meer kerken in brand steekt

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood toont in een nieuw rapport dat militant islamitisch geweld verschoven is van het Midden-Oosten naar Afrika.