Bevrijdingstheoloog Gustavo Gutierrez overleden op 96-jarige leeftijd

De Dominicanen in Peru maakten zijn overlijden dinsdag bekend via Facebook. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theologen.
23/10/2024 - 15:53
Gustavo Gutierrez (rechts) met Peruaanse intellectuelen in 2016
Gustavo Gutierrez (rechts) met Peruaanse intellectuelen in 2016 © CC Jose Carlos Mariategui via Wikimedia Commons

Het boek Teologia de la Liberación uit 1971 van Gustavo Gutierrez gaf de bevrijdingstheologie zijn naam. Hij zocht daarin naar antwoorden op de groeiende sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid in Latijns-Amerikaanse landen. De 'voorkeursoptie voor de armen', een concept dat in de Kerk door paus Franciscus gemeengoed is gemaakt, komt oorspronkelijk uit de bevrijdingstheologie. 

Hoewel ze steunt op de pastorale constitutie Gaudium et Spes (1965) van het Tweede Vaticaans Concilie, werd de bevrijdingstheologie aanvankelijk kritisch onthaald in het Vaticaan. Ze werd ervan beschuldigd te bezwijken voor een marxistische visie op de geschiedenis in plaats van een heilshistorische visie waarin God handelt. 

In 2018 werd Gutierrez door paus Franciscus gefeliciteerd en gehuldigd naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag. In een felicitatiebrief, die ook door het Vaticaan werd gepubliceerd, bedankte de paus Gutierrez voor zijn werk. 'Ik verzeker u van mijn gebed tijdens deze belangrijke levensfase.'

Ik dank u voor alles wat u hebt gedaan door uw theologische dienstwerk en uw liefde voor de Kerk en de mensheid en de armen en gemarginaliseerden.

Paus Franciscus

Brief aan Gustavo Gutierrez

Rond dezelfde tijd benadrukte kardinaal Gerhard Müller, voormalig prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, de blijvende actualiteit van de bevrijdingstheologie. 'De bevrijdingstheologie blijft tot op vandaag belangrijk, vooral voor Latijns-Amerika, waar de lotsverbetering van een groot deel van de bevolking nog steeds niet bevredigend is.' Door de gevolgen van de globalisering heeft het boek Teologia de la Liberación uit 1971 van Gutierrez nog niets aan actualiteit ingeboet, zo onderstreepte Müller. 'De Kerk moet een kritische stem durven verheffen tegen uitbuiting, onderdrukking en de aantasting van de menselijke waardigheid.' 

De bevrijdingstheologie helpt eraan herinneren dat wij de armen niet mogen vergeten en dat de verkondiging naast een spirituele ook een maatschappelijke dimensie heeft.

Gerhard Müller

Gustavo Gutierrez, geboren in 1928, studeerde geneeskunde, filosofie, psychologie en theologie in Lima, Leuven en Lyon. De katholieke priester werkte lange tijd als hoogleraar theologie en sociale wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Lima. De laatste jaren van zijn leven hield hij zich – ook kritisch – bezig met de historische achtergronden van de bevrijdingstheologie. Hij bleef pleiten voor de theologische relevantie van de 'voorkeursoptie voor de armen', maar erkende ook 'overdrijvingen, zelfs enkele fouten' in de bevrijdingstheologie en nam herhaaldelijk afstand van het marxisme. Sinds 2004 was hij lid van de orde van de dominicanen. 

Bronnen: KathPress (Duits) - Katholisch (Duits)

Nieuws

Wat kan Kerk doen voor slachtoffers misbruik? Uw voorstellen

De katholieke Kerk publiceert haar jaarrapport over seksueel misbruik en vraagt de overheid om een kader voor de nieuwe parlementaire aanbevelingen.

Paus Franciscus rijdt voorbij een Chinese vlag tijdens zijn bezoek aan Mongolië in 2023

De verlenging komt enkele dagen na het verschijnen van een rapport over 10 bisschoppen die nog altijd door de Chinese staat vervolgd worden.

Gustavo Gutierrez (rechts) met Peruaanse intellectuelen in 2016

De Dominicanen in Peru maakten zijn overlijden dinsdag bekend via Facebook. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theologen.

Bisschop Paskalis Bruno Syukur

Paus Franciscus aanvaardde het verzoek van de 62-jarige Indonesische franciscaner bisschop Paskalis Bruno Syukur om geen kardinaal te worden.

Stem nu voor de publieksprijs van het spirituele en christelijke boek 2024

Tot 15 november kan je nog mee beslissen welk spiritueel of christelijk boek de publieksprijs 2024 krijgt. Ontdek de 8 genomineerde boeken.

Mozambique kent sinds nieuwjaar 2024 een opleving van religieus geweld door Islamitische Staat dat onder meer kerken in brand steekt

De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood toont in een nieuw rapport dat militant islamitisch geweld verschoven is van het Midden-Oosten naar Afrika.