Een op de twee Europese moslims krijgt te maken met racisme en discriminatie
30/10/2024 - 15:29
Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen © Envato
Het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) interviewde 9.604 moslims in 13 Europese landen over hun ervaringen met racisme en discriminatie.
- Bijna 1 op de 2 moslims (47%) ervaart discriminatie, een stijging ten opzichte van 39% in 2016. De hoogste percentages zijn te vinden in Oostenrijk (71%), Duitsland (68%) en Finland (63%). België doet het met 42% gemiddeld. De minst discriminerende landen zijn Zweden (18%), Spanje (18%) en Italië (23%).
- Moslims worden het vaakst gediscrimineerd bij het zoeken naar werk (39%) of op de werkplek (35%), maar ook bij het kopen of huren van een woning (35%). België doet het wat dat laatste betreft slechter (43%) dan het Europese gemiddelde.
- Een kwart van de ondervraagden kreeg de afgelopen 5 jaar te maken met discriminatie omwille van religie. Na etnische achtergrond is het de meest genoemde grond voor discriminatie.
- Vrouwen die religieuze kleding dragen, worden meer geconfronteerd met raciale discriminatie dan vrouwen die dat niet doen, vooral bij het zoeken naar werk (45% vergeleken met 31%). Dit loopt op tot 58% voor jonge vrouwen (16-24 jaar) die religieuze kleding dragen.
- 1 op de 4 (27%) moslims werd in de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek racistisch geïntimideerd, de meesten van hen meer dan eens.
- Bijna de helft (49%) van de personen die in het jaar vóór de enquête door de politie werden aangehouden, dacht dat hun aanhouding het gevolg was van etnisch profileren.
- Een derde (31%) van de moslimhuishoudens heeft moeite om rond te komen, vergeleken met 19% van alle huishoudens. Ze wonen twee keer zo vaak in overvolle huizen (40% vs. 17%).
Sirpa Rautio, directeur van het FRA, spreekt van een 'zorgwekkende toename van racisme en discriminatie tegen moslims in Europa'. Volgens Rautio wordt die 'aangewakkerd door conflicten in het Midden-Oosten en verergerd door de ontmenselijkende anti-islamitische retoriek die we overal op het continent zien'.
In plaats van verdeeldheid te zaaien in onze samenlevingen, moeten we ervoor zorgen dat iedereen in de EU zich veilig, opgenomen en gerespecteerd voelt, ongeacht hun huidskleur, achtergrond of religie.
Sirpa Rautio
Het FRA roept lidstaten op om hun focus op de bestrijding van racisme te vernieuwen, met inbegrip van strengere handhaving en straffen, meer middelen voor gelijkheidsorganen en het aanpakken van onrechtmatige politieprofilering.
Bronnen: FRA persbericht (Engels)