
Boodschap aan alle kruisvaarders – Lieve Wouters [standpunt]
Nog niet zo lang geleden postte de huidige minister van Defensie van de Verenigde Staten, Pete Hegseth, regelmatig foto’s van zichzelf in bloot bovenlijf op zijn sociale media. Op dat bovenlijf is inderdaad veel te zien.

Onder zijn deftig kostuum draagt de man namelijk tatoeages met een duidelijke samenhang. Zo staat op de binnenkant van zijn rechterbovenarm de Latijnse spreuk: ‘Deus vult’ (God wil het). Als hij de spierballen rolt, zie je de tekst verschijnen. En op zijn borst priemt een groot Jeruzalemkruis met daarrond nog vier kleinere kruisen.
Zowel de kreet als de kruisen verwijzen naar de tempeliers, die in de middeleeuwen kruistochten leidden naar Jeruzalem. De symbolen worden vaak gebruikt door extremistische groeperingen, die opnieuw tegen de islam ten strijde zouden willen trekken. Of toch graag hun tanden tonen, zoals Hegseth op de foto.
De symbolen worden vaak gebruikt door extremistische groeperingen, die opnieuw tegen de islam ten strijde zouden willen trekken. Of toch graag hun tanden tonen.
Boven de Amerikaanse vlag op dezelfde arm staat het Arabische woord 'kafir', dat 'ongelovige' betekent en gebruikt wordt als geuzennaam. Er is nog meer. Zo staan op zijn arm ook nog een kruis en een zwaard, die kunnen verwijzen naar een uitspraak van Jezus uit het Matteüs-evangelie: ‘Denk niet dat ik gekomen ben om vrede op aarde te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.’
Nooit meer geweld in naam van God
Zou Hegseth weten dat evangelische groeperingen vanaf 1995 vijf jaar lang pelgrimstochten organiseerden naar Jeruzalem om in juli 1999 excuses aan te bieden voor de kruistochten in het bijzijn van joden, moslims en christenen? Paus Johannes-Paulus II bood in 2000 zijn excuses aan voor de historische mislukkingen van het christendom, waarbij hij onder meer de kruistochten vernoemde. Een jaar later herhaalde hij zijn excuses, met name voor de kruistocht van 1204, tijdens een bezoek aan Athene.
We erkennen met grote schaamte dat in de geschiedenis geweld werd gebruikt in naam van het christelijk geloof. Dat was misbruik van het geloof.
Paus Benedictus XVI
In 2011 veroordeelde paus Benedictus XVI elk geweld in naam van God en zei: ‘Ja, het is waar, in de loop van de geschiedenis is er ook geweld gebruikt in naam van het christelijk geloof. We erkennen het met grote schaamte. Maar het is volkomen duidelijk dat dit een misbruik van het christelijk geloof was, een die duidelijk de ware aard ervan tegenspreekt.’ De paus had het ook toen over de kruistochten en het gebruik van geweld bij de verspreiding van het geloof in de Nieuwe Wereld.
De boodschap aan hedendaagse would-be kruisvaarders is duidelijk: niet in de naam van het christelijk geloof. De kruistochten waren een vreselijke vergissing, waarvan de wonden in de Arabische wereld nog niet geheeld zijn. Op weg naar Pasen kunnen we niet duidelijk genoeg zeggen: de enige kruistocht die moet gevoerd worden, is die tegen de haat en de krachten van het kwade. Het is Jezus’ kruisweg die eindigt in zijn totale zelfgave.