Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
Wie in zichzelf vaste grond wil vinden en van daaruit leven, moet innerlijk op reis gaan. Met de meditatie hieronder ga je zelf op weg. Voor elke stap op de innerlijke reis krijg je een audiomeditatie, een lijstje van opdrachten en een achtergrondtekst. Veel zegen en goede reis!
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken
Doe audiomeditatie 2/7 Verbeelding ontwikkelen
Deze meditatie is gebaseerd op de focusing-oefening van Eugene Gendlin. Je leest er meer over in de achtergrondtekst onderaan. Maar het kan geen kwaad om het eerst te proberen.
De audiomeditatie duurt 15 minuten. Gaat het te snel voor jou, pauzeer dan de audio. Je kan ook de tekst downloaden en de instructies volgen op je eigen tempo.
Vergeet niet, als het echt moeilijk wordt, om psychologische hulp te vragen.
Opdrachten voor de komende dagen
- Probeer de komende tijd elke dag een moment vrij te maken voor de focusing-oefening. Je kan de oefening ook al schrijvend doen als je dat liever wil. En je kan het eens met z’n tweeën proberen. Dat is in sommige opzichten zelf gemakkelijker. De een leest de instructies en luistert terwijl de ander de oefening doet. Daarna draai je de rollen om.
- Je kan de focusing-oefening ook doen met een inhoudelijke input, zoals het Evangelie van de dag, een psalm, een schilderij, enzovoort. Je kan deze stappen volgen, in jezelf of al schrijvend: Focusing met een Bijbeltekst (pdf).
- Had je voor deze oefening al ooit het verband opgemerkt tussen je lichaam en je verbeelding? Hoe is tot hiertoe in jouw leven de relatie geweest tussen je lichaam, verbeelding, denken en voelen? Wat was voor jou belangrijk en minder belangrijk? Hoe sterk of zwak stonden ze met elkaar in verbinding? Misschien wil je wel tekenen hoe het voor jou is.
- Eugene Gendlin ontdekte dat er een lichamelijk aangevoelde zin bestaat die ons hele leven kleurt. Zijn tweede ontdekking was dat de lichamelijk aangevoelde zin in positieve richting verschuift als we er aandacht aan besteden. Het duurde naar eigen zeggen een lange tijd voor hij daar de implicatie van inzag, namelijk dat de innerlijke ervaring zijn eigen vooruitlevende energie heeft. Hoe is het gesteld met jouw vertrouwen dat wat er in je leeft, creatief wil evolueren in positieve richting?
- Ben je gelovig, hoeveel ruimte is er dan in je religieuze praktijk voor je eigen aanvoelen en verbeelding? Waar en hoe word jij gestimuleerd om je het religieuze erfgoed helemaal eigen te maken zodat het levende materie wordt? Maak een lijstje van mensen, plaatsen en hulpbronnen die je helpen. Ga de komende dagen bewust op zoek om het lijstje wat langer te maken.
Achtergrond bij stap 2/7 Verbeelding ontwikkelen
Als we naar binnen kijken, dan komen we vanalles tegen: gedachten, gevoelens, herinneringen, oordelen, wensen, beelden, houdingen… En gedachten over onze gevoelens, gevoelens over onze gedachten, enzovoort. Een ingewikkeld innerlijk kluwen.
Als we ons door elke gedachte en door elk gevoel laten opslokken of meeslepen, dan komen we nergens in onze meditatie. Dan voeden we gewoon de innerlijke mallemolen die toch al de hele dag door maalt.
Sommige spirituele tradities geven de raad om alles wat er in ons omgaat los te laten of te negeren. Ze bieden meditatietechnieken om ons daarbij te helpen.
Dat heeft zijn waarde en we komen er in een volgende meditatie nog op terug. Tegelijk is het mijn overtuiging en ervaring dat het onvoldoende is. Te vroeg willen loslaten of negeren wat er in ons omgaat, kan leiden tot een innerlijke kramp waarbij we ongewenste gedachten en gevoelens onderdrukken. Terwijl die net om onze creatieve verwerking vragen.
Het midden houden
De Amerikaanse filosoof en psychotherapeut Eugene Gendlin (1926-2017) ontdekte een middenweg tussen opgeslokt worden door onze gedachten en gevoelens en ze wegduwen. Hij ontwikkelde er een oefening voor die we kunnen aanleren en die hij focusing noemde.
Focusing betekent dat we in de diepte luisteren naar de lichamelijk gevoelde zin van wat er in ons omgaat. Als we dat doen, dan gebeurt er iets. Woorden en beelden dienen zich aan die de geleefde ervaring in ons tastbaar maken. We ervaren dat vaak als een frisse bries in ons binnenste. We halen opgelucht adem.
Alleen al het vinden van een beeld dat precies vat wat we voelen, verandert het gevoel. Er verschuift iets in onze ervaring. Nieuwe betekenislagen komen aan de oppervlakte, we nemen een nieuw standpunt in, nieuwe stappen dienen zich aan, nieuwe vragen verschijnen. Zo ontwikkelt en ontvouwt zich gaandeweg ons innerlijke kluwen.
Religieuze verbeelding
Gendlin ontwikkelde focusing zonder religieuze bedoelingen. Maar het heeft ook een grote religieuze waarde.
Men begint zich te realiseren, zegt de theoloog Tjeu van den Berk, dat de bronnen van spiritualiteit juist verbonden zijn met beeld-vorming, met symbolen. Religie bestaat bij gratie van symboliseringsprocessen. Het hele gestolde bouwsel van heilige teksten, rituelen, gebaren en gebeden komt tot leven wanneer wij ze leren ervaren als beelden die iets onthullen over het geheim van ons leven. De taak van religie, zo zegt van den Berk, is niet om mensen het gestolde bouwsel op te dringen, maar wel om mensen te leren symboliseren.
Mensen leren symboliseren is mensen inwijden in het geheim van hun leven. –Tjeu van den Berk
Daarbij kan de oefening van Gendlin ons helpen. Focusing is misschien wel de meest eenvoudige manier om te symboliseren. Wie leert om eigen woorden en beelden te verbinden met innerlijke ervaringen, zal het gemakkelijker hebben om dat ook te doen met het religieuze erfgoed.
Vond je dit interessant? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.
Meer weten
- Focusing in 6 stappen
- Focusing Vlaanderen
- Eugene T. Gendlin. Focusing: how to gain direct access to your body’s knowledge. Vintage Publishing, 2003 (1978), ISBN 9781844132201, 192 pagina's. Bestel bij Bol (Engels)
- Tjeu van den Berk. Mystagogie: inwijding in het symbolisch bewustzijn. Meinema, 2007 (1999), ISBN 9789021137681, 182 pagina’s, 19,50 euro. Bestel bij Bol
- Mia Leijssen, 2018. Living forward. Gendlins erfenis als inspiratie voor psychotherapie en leven (pdf)
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken